ADL: Az Orbán-kormány elősegíti az antiszemitizmust

Egy újabb amerikai szervezet hívja fel a figyelmet a magyarországi antiszemitizmus növekedésének veszélyére.

Az amerikai ADL (Anti-Defamation League), a Rágalmazásellenes Liga internetes honlapján található Nemzetközi ügyek/Izrael rovat legelső utalása Magyarországra vonatkozik, ahol, az ADL szerint „Az antiszemitizmus iránt növekszik a türelem”.


Az ADL – amely saját magát az „antiszemitizmus, gyűlölet, előítélet és bigottság ellen küzdő legfontosabb szervezetnek” nevezi – több cikkben is foglalkozik Magyarországgal. Az amerikai szervezet egyik jelentése szerint „a politikai antiszemitizmus és rasszizmus növekszik Magyarországon”. Ugyanakkor „a kormány vezető emberei az ilyen gyújtó hangulatú retorika ellen nem emelik fel szavukat, azt nem ítélik el”.

Abraham H. Foxmant, az igen befolyásos ADL országos igazgatóját aggasztja, hogy a szélsőséges nacionalista és szélsőjobboldali politikusok egyre erősebb antiszemita és rasszista nyelvet használnak.

Marta Halpert, az ADL bécsi székhelyű Közép- és Kelet-Európai Irodájának igazgatója jelentésében kiemeli, hogy a leginkább Csurka István, a MIÉP vezetőjének az országgyűlésben elhangzó rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulásai aggasztják. Csurka István hetilapja, a Magyar Fórum, összeesküvési elméleteket tálal fel a világuralomra törő zsidó tervekkel kapcsolatban, a zsidókat kommunistákként támadja és „a nem-magyar elemeket” vádolja azzal, hogy az országos médiát irányítják és destabilizálják Magyarországot.

Halpert jelentésében felrója Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy hivatalba lépése óta nem talált alkalmat elhatárolódása kifejezésére még akkor sem, amikor a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét megjelentették.

Az ADL egy másik jelentésében ismét Csurka Istvánról ír, aki „együttműködik a francia szélsőséges Le Pennel”, a „kozmopolitákat”, a Világbankot, a Nemzetközi Valutaalapot támadja. Annak ellenére, írja az ADL, hogy a MIÉP-nek már csak 12 tagja van, az Orbán-koalíció „nagylelkűségének” újabb jeleként Csurka pártja továbbra is folytathatja parlamenti munkáját.
A bőrfejűekről szóló összefoglaló jelentés Magyarországra vonatkozó részében az olvasható, hogy „Budapesten egy fiatal zsidó nőt gyomron szúrtak és mellére horogkeresztet karcolt öt bőrfejű. Egy országgyűlési képviselő később a bőrfejűeket ,a magyar nemzet jó fiainak’ nevezte”.
Az egyik ADL-jelentés dicsérőleg említi a választásokon vesztes Horn-kormány gazdasági teljesítményét és az FKGP-t jobboldalinak, vezetőjét, Torgyán Józsefet „lázítónak” nevezi. Az ADL a szabaddemokraták kivételével valamilyen összefüggésben valamennyi parlamenti pártot említi az interneten elérhető jelentéseiben. Az ADL, amely minden állítása esetében néven nevezi a pártokat, „egyik” parlamenti pártot említ, név nélkül, amely felemeli szavát az antiszemitizmus ellen.

Az ADL egyetlen híradásában sem jelölte meg forrását vagy forrásait.

(2000. január)

Megosztás: