Lapszemle

HELSINGIN SANOMAT
helsinginsanomat.fi

Magyarország szinte minden vállalatát eladta címen a vezető finn lap budapesti tudósítását Macher Ákos színes fényképe illusztrálja (szakállas álla alatt összekulcsolt kézzel). Macheré a rekord az állami vagyon eladásában, írja Paavo Rautio, aki hozzáteszi, ő vezeti az ÁPV-ben azt az osztályt, amely az állami tulajdon eladásáért felelős. Az új kormány a költségvetést az utolsó állami vagyon eladásával igyekszik ellensúlyozni. Macher elmondta: Magyarországon már most is a magánszektor nagyobb százalékban részesedik az egy főre jutó termelésből, mint például Franciaországban.

THE WASHINGTON POST
washpost.com

Az amerikai főváros liberális lapja szerint a csehek lettek az új NATO mintaországa. A csehek vegyifegyverekben meglévő szakértelme kiegyenlíti egyéb téren mutatott gyengeségeiket.

Göteborgs-Posten
gp.se

A svédországi regionális lap washingtoni tudosítója arról számol be, hogy a keményvonalas republikánus vezetők körében igen befolyásos konzervatív Washington Timesban egy (nevéből ítélve svéd származású) újságíró miként indított igen agresszív, személyre szóló, igen csúnya támadást a svéd Hans Blix, az ENSZ fő fegyverellenőre ellen. Per Ahlmark cikkében Blixet gerinctelennek, naivnak és könnyen becsaphatónak nevezi, amivel Ahlmarknak nyilván az a szándéka, hogy az Irak elleni háborúhoz további muníciót szállítson.

THE GUARDIAN
guardianunlimited.co.uk

Irv Rubin, a Zsidó Védelmi Liga vezetője cellájában elvágta torkát, de sikerült megmenteni. Az öngyilkosságot megkísérelt rabot egyik társával együtt az amerikai hatóságok azzal vádolják, olvasható a baloldali brit lapban, hogy összeesküvést szőtt a los angelesi Muzulmán Közkapcsolatok Tanácsának épületének, a Fahd király mecset és Darrell Issa arab-amerikai politikus san clementei irodáinak felrobbantására.

HAARETZ
haaretzdaily.com

Egymondatos összefoglalók az érdekességektől hemzsegő izraeli lapból: csaknem minden ötödik izraeli a szegénységi küszöb alatt él és számuk tavaly 81 ezerrel (31 ezer felnőtt és 50 ezer gyerek) nőtt; a nők 11 százalékát férjük veri és a családi erőszak tovább nő; egy munkáspárti parlamenti képviselő szerint a kormány sajtóhivatala negatív megkülönböztetést alkalmaz külföldi tudósítókkal szemben; a belga nagykövet tagadja, hogy Effi Eitam infrastruktúra minisztert fasisztának nevezte, míg egy külügyi tisztviselő szerint az országban állomásozó nagykövetek egyre inkább átlépik a megengedhetőség küszöbét Izrael bírálatában; Izrael felújította azt az igényét, hogy hivatalosan is az Egyesült Államok szövetségese legyen.

(2002. november 5.)

 

Megosztás: