MAGYARORSZÁG „NAPOS” KORSZAKA JÖTT EL

Körkörös barátság az új külpolitika

Lovas István

Brüsszel

A globális brit hetilap, az Economist által megjelentetett European Voice, az európai ügyekre szakosodott hetilapok közül a legfajsúlyosabb, tegnap megjelent számában felsőfokú dicséretben részesítette az új magyar kormány külpolitikáját.

A cikket a The Economist közép- és kelet-európai tudósítója jegyezte, a brit lap hagyományait követve név nélkül.

Változó idők és napos beállítottság Magyarországon, hirdeti a főcím, az alcím pedig így hangzik: Az új magyar kormány minden irányú baráti politikája máris érezteti hatását.

A kormány külpolitikájának irányítója, írja a lap, a 66 éves Martonyi János, aki nem karrierista, hiszen karrierjét már megcsinálta.

Az új magyar külpolitika fő célja: barátság minden irányban. A mag még mindig a Visegrád csoport, de más szomszédos állam is csaknem ugyanolyan fontos a magyar külpolitikának.

Orbán Viktor barátságot ápol Traian Basescu román elnökkel. Martonyit pedig Szerbiába vezette első külföldi útja.

A talán legfontosabb, magyar-szlovák kapcsolatok is jó előjellel alakulnak. Orbán és Iveta Radicova, az új szlovák miniszterelnök találkozója jól sikerült. Várható, hogy a szlovákiai magyarok és az ország déli részében élő szláv polgártársaik között enyhül a feszültség.

Érdekes lesz azt látni, írja a European Voice, hogy milyen lesz az unió januárban kezdődő magyar elnöksége a fénytelen spanyol elnökség után. Annyi biztos, Magyarországnak vannak jó ötletei, mint az Erasmus csereprogram kiterjesztése. Nagy figyelem irányul arra is, hogy milyen lesz az elnökség Oroszország-politikája. A Fidesz ellenzékben erősen támadta a putyinizmust, de itt is változnak a körülmények.

A tudósító végül azt írja, a notóriusan rosszul működtetett Ferihegyen váratlanul útlevelét kérték, amikor Finnországba utazott, mivel a magyar reptér elvesztette biztonságos légikikötő státuszát a Schengen-övezetbe történő útlevélmentes utazás ügyében. Nehéz lenne jobban illusztrálni azt, ahogyan egy alkalmatlan bürökrácia és a kereskedelmi haverszellem lejáratja Magyarországot, olvasható. „Megpróbálom hívni a reptér sajtóirodáját, hogy mi erről a véleményük. Senki sem veszi fel a kagylót”, zárul a cikk.

Magyar Nemzet, 2010. szeptember 3.

Megosztás: