Budapest születésnapjára

150 évvel ezelőtt ezen a napon jött létre Budapest – Buda, Pest és Óbuda egyesülésével.

Itt születtem, itt is tervezem életem második felét, szeretem ezt a várost, csak néhány dologra figyeljenek oda a döntéshozók:

-Meg kell szüntetni, hogy óriásmolinók lepik el a legszebb, ikonikus épületeinket, amivel tele van az Astoria, a Blaha, a Ferenciek tere, a Nyugati tér vagy az Oktogon is. Alig lehet már olyan felvételt csinálni, amin ne látszana óriás hirdetőponyva. Ezért felelős Budapest vezetése, de a kormányhivatalok is. 2010 előtt még Bayer Zsolt is azt mondta, hogy kultúrországokban a műemlékek nem reklámhordozók.

-Sürgősen meg kell nehezíteni a pár éve liberalizált tetőtér-beépítéseket, ráépítéseket, amelyek tönkreteszik Budapest arculatát.

– Büntetni kell a szemetelőket, több közteres kell. Legyen büntetés, ha valaki szemetel, egy csikk eldobását is lehessen büntetni, ami tűzveszélyes is amúgy.

– Fel kell lépni a tagelőkkel (graffitizőkkel) szemben, példás büntetés kell a legszebb épületeinket elcsúfítóknak. A frissen felújított Lánchíd villamosalagút már össze van fújva. Az ügyészségek vegyék komolyan magukat.

– Kérem Nagy Jánoson keresztül Orbán Viktort, és Lázár Jánost, ne hagyják, hogy félévente lebontsanak Pesten egy századfordulós épületet. A Pázmány 200 milliárdos beruházásának ne essen áldozatul egy százéves épület a Szentkirályi utcában és ne bontsák le a Bródy Sándor u. 5-7-et, a Magyar Rádió ikonikus épületét, hiszen itt volt az 56-os forradalom első halálos áldozata, a 18 éves Vizi János, akit az ávósok lőttek agyon. Ha csak a homlokzat marad meg, az faszádizmus, az nekünk kevés. Ez egy történelmi értékkel bíró épület, a Rádió ostromával kezdődött a fegyveres harc az ávósok ellen. De a 60-as évek rádiós szörnyűségeit bontsák csak le, ne engedjenek Pikó András józsefvárosi polgármester gáncsoskodásának.

– Ne épüljön több 100 métert meghaladó magasház, mert a MOL-toronnyal tönkretették Budapest sziluettjét, nem szabad, hogy további magasházak csúfítsák el Budapestet, ahol a templomtornyoknak és az Országháznak kell a legmagasabbnak lennie.

Támogatom a Hauszmann-programot, pár év múlva a Királyi Vár újra századfordulós csodáját mutatja majd, de Pesten is meg kell őriznünk a századfordulós eklektikus városképet, korlátozni kell a befektetési arcátlanságot.

Kelemen Miklós  (A LIT elnökségi tagja)

Megosztás: