Válasz Boross Péter felháborodására

VESZPRÉM? BARANYA? MÉGIS ZSANÉRPÁRT?

Lovas István

                                                        

Boross Péter e lap május 3-iki számában Zsanérpárt? címen megjelent válaszában erősen felindulva utasította vissza azt feltételezésemet, hogy az MDF netán megfontolná az MSZP-vel való koalíciós kormányzást, ha az nem az SZDSZ-t kérné fel társnak Magyarország irányítására. Feltételezésemet nem lehetett tesztelni, mert az MSZP az ajánlatot az SZDSZ-nek tette meg.

Boross Péter olyan érdes szavakkal reagált április 29-iki feltevésemre, amelyeket érdekes módon nem hallottam tőle azon balliberális újságírók ellen használni, akik őt miniszterelnöksége idején a legaljasabb rágalmak géppuskasorozatával lőtték. ,,Goromba” ,,alaptalan”, ,,igaztalan”. Módszeremben a ,,balliberális kollégákat” követem. ,,Úriember ilyet nem tesz”. Feltételezésem ,,saját képzete, amelynek józansága – legalább ebben az esetben – ugyancsak kétséges”.

Boross Péter ezután kijelenti: ,,Ne keljen már századszor ismételni: az MDF nem tud, nem akar és nem képes a baloldal pártjaival szövetséget kötni. Az a gyanúm, hogy ezt azok is tudják – értendő ez Lovasra is -, akik lejáratási, büntetési, de mindenképpen ártó szándékkal időnként felvetik… A jobboldalt ugyanis nem belső harcokra kell buzdítani, hanem összefogásra, egységre, lojalításra”.

Boross Péter ezután azt írja, Dávid Ibolyát azért bírálják jobbról és balról (megjegyzem: a választások óta baloldali bírálatot ellene nem olvastam – L.I.), mert ,,mélyebb ismeretek birtokában és megfelelő előrelátással kimondja véleményét, csak e hivatás belső törvényeinek engedelmeskedik.”

A volt miniszterelnök ezután olyan radikálisnak hord le, aki alaptalan illúziókat kerget. Majd kimondja az általánosító szentenciát a szakma e térfelét sújtva: bár lenne konzervatív újságírás. ,,Akkor szélesebb körben érvényesülhetne e nemes gondolat, mármint a gyakorlatias bölcsesség és a jó ízlés törvényei szerint”.

Eddig Boross Péter válaszának fénypontjai. Mondjam azt, hogy megszoktam a minden oldalról jövő támadást? Olykor talán azért, mert, netán a Boross Péter által felemlített dávidi erényekkel némi ,,előrelátással” bátorkodom leírni azt, ami leírása pillanatában felháborító eretnekségnek hangzik. Mert van pofám önálló véleményt hangoztatni, ami ,,csak” olvasóim nagyon nagy többségének tetszik, mert úgy érzik, nem zupáltam be. Amely máshol újságírói erény nálunk egyesek szemében bin ladeni veszélyességet hordoz.

Most, hogy Veszprémben az MDF szövetséget kötött a magyar nép gyilkosainak törvényes utódpártjával; azzal a párttal, amelynek vezetői a megszálló csapatokat az utolsó pillanatig kiszolgálták (a párt mohó csicskásáról, az SZDSZ-ről most ne beszéljünk), nem csak Boross Péter irányomban tanúsított felindulása maradt el az ,,aljas” feltételezésemet megvalósítók ellen, de Dávid Ibolyáé is. Sőt. Dávid támogatta a veszprémi megállapodást, holott az MDF Veszprém megyei választmánya attól elhatárolódik. És olyanok nem voltak hajlandóak megszavazni az alkut, mint az MDF egyik nagy alakja, Horváth Balázs, valamint, testületileg, a Fidesz helyi frakciója.

Az MDF mindezek után, múlt hét csütörtökén, a Baranya megyei közgyűlésben írt alá együttműködési megállapodást az MSZP-vel. A balliberális média a térdét csapkodja örömében és ,,európai példamutatásról” beszél. Ez aztán az igazi: egyenlő távolság Orbán Viktor és a D-209 között (mely felezőpont Pető Iván két füle között található).

Boross Pétertől, tán mondanom sem kell, nem várom azt, hogy bocsánatot kérjen. Övön aluli ütéseiért cserében én csupa jót kívánok neki. Például azt, hogy Dávid mellett szeresse őt is a balliberális sajtó. Tizenkét és fél évvel a rendszerváltás után tisztul a kép.

(2002)

Megosztás: