Állásfoglalás a közbeszéd eldurvulásáról

Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség” – írta szép versében Sajó Sándor. Márai Sándor pedig azt vallotta: „Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás!

Önök, ellenzéki képviselő hölgyek és urak – tisztelet a kevés kivételnek – ott, a magyar parlamentben megannyi alkalommal szégyent hoznak nagy költőinkre, íróinkra, gondolkodóinkra és országunkra. Az a viselkedés és az a beszédstílus, amely az Önök jóvoltából elhatalmasodott a Tisztelt Házban, szégyentelen, tűrhetetlen, s tisztességes emberhez méltatlan. Minden olyan embert sért és mélységesen felháborít, aki ismeri azt, mit jelent az emberi méltóság. Önök nem pusztán képviselőtársaikat gyalázzák meg trágárságukkal, modortalanságukkal, stílustalanságukkal, hanem mindenkit, aki tiszteli gyönyörű nyelvünket és aki szeretne büszke lenni mindazokra, akik az ország házában az ő képviseletüket látják el.

Biztosak vagyunk abban, hogy Magyarország tisztességes, kulturált polgárai – pártállástól függetlenül – tűrhetetlennek ítélik meg az Önök viselkedését és beszédmodorát. Nem hinnénk, hogy modortalan Guy Verhofstadtokat, Daniel Cohn Benditeket kellene követniük parlamenti ténykedésük alkalmával. Mint ahogy azt sem hisszük, hogy a magyar országgyűlésben az Önök képviselőitől egyre gyakrabban tapasztalt útszéli kocsmahangulatot tűrnünk kellene. Tiltakozunk tehát képviselőhöz méltatlan magatartásuk ellen, s minden tőlünk telhetőt el fogunk követni annak érdekében, hogy az Önök immár mértéket nem ismerő trágársága ne kaphasson teret a magyar parlamentben. Amely most nyári szünetet tart. Érdemes lenne az újrakezdésig néhány illemkönyvet elolvasniuk.

Lovas István Társaság

Megosztás: