Német vélemény: „Európának ki kell jönnie az amerikai politika diktátuma alól”

A közgazdász Folker Hellmeyer gyakorta jelenik meg a német N-TV hírtévében vagy a Bloomberg televízióban.

Most a Deutsche Wirtschafts Nachrichten nevű független német gazdasági-politikai hírportálnak adott – már mai megjelenése óta is igen népszerűvé vált – tíz nyomtatott oldal terjedelmű interjút.

Az interjú azzal kezdődik, hogy Hellmeyer kifejti, az USA azért rúgta fel a maga részéről az Iránnal kötött nemzetközi nukleáris megállapodást, mert Washingtonnak minden Iránról szól a térségben, ahol az elmúlt években súlyosan gyengült hegemón hatalma és szavahihetősége.

Az USA-nak a Közel-Keleten, Ukrajnában és Észak-Afrikában gyakorolt „rezsimváltási politikája” nem csak teljesen célját tévesztett lett, de nyomában a pusztulást, a halált, a szerencsétlenséget, az elszegényedést és a kétségbeesést hagyta hátra az Egyesült Államok és az egész Nyugat nevében, és ez az oka az Európát megterhelő menekültáradatnak. Mely kijelentését ezüsttáblára kellene vésni és azt minden amerikai nagykövetségre több jancsiszeggel kellene felerősíteni.

Az USA annak ellenére akarja Iránt erősen elszigetelni, hogy Teherán a szerződés minden kitételét betartotta, vagyis Washington elsőrendű célja az iráni „rezsimváltás”.

Ezzel meg akarja támadni a Peking-Moszkva-Damaszkusz-Teherán tengelyt és részben Bagdadot, amely az előbbit támogatja.

De ugyanakkor kísérlet arra is, hogy különösen Európát arra vegye rá, hogy az amerikai érdekeket a saját érdekei fölé helyezze, valamint Európa nemzetközi szerződései kötelezettségeit blokkolja.

Indirekt módon a Fehér Ház azt közli a világgal, hogy a vele kötött szerződéseket csak akkor kell betartani, ha azok az Egyesült Államoknak kedvezőek.

Az amerikai magatartást annak tükrében kell megérteni, hogy a globális erőviszonyok igen jelentősen megváltoztak 1990 óta.

Akkor a feltörekvő országok 20 százalékban részesedtek a világgazdaságból, míg ma 66 százalékban.

Irán jelentős szerepet játszik Kína Új Selyemút (leánykori nevén Egy Övezet Egy Út, azaz EÖEÚ) projektjében. Az emberek számára konstruktív kínai infrastruktúra politikát az USA destruktív „rezsimváltoztatással” akarja megakadályozni.

Hellmeyer azzal folytatja, hogy 2001 óta a nyugati „értékközösség” tekintélye elsősorban a felemelkedő országokban vesztett, a hangoztatott értékek és a valóság éles kontrasztja miatt.

 

Folytatás:

https://magyaridok.hu/kulfold/nemet-velemeny-europanak-ki-kell-jonnie-az-amerikai-politika-diktatuma-alol-3138640/?utm_source=Napi+h%C3%ADrlev%C3%A9l+a+Magyar+Id%C5%91k+kiemelt+h%C3%ADreir%C5%91l&utm_campaign=a841c8d2ea-hirlevel&utm_medium=email&utm_term=0_4fe27455be-a841c8d2ea-181179461

 

Megosztás: