A Spiegel örül az olaszországi káosznak: „az euro örve alatt a nácizmust akarták”

Italian lawyer Giuseppe Conte leaves after a meeting with Italy’s President Sergio Mattarella on May 23, 2018 at the Quirinale presidential palace in Rome. Italy’s president approved little-known lawyer Giuseppe Conte’s nomination to be prime minister of a government formed by far-right and anti-establishment parties. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP) (Photo credit should read VINCENZO PINTO/AFP/Getty Images)

/EchoTV sajtószemle/

A Merkel kancellárt nagyon szerető Der Spiegel hetilap szerkesztőségének reggeli hírlevele rendkívül feldúltan ír arról, hogy nem lehet tudni, örüljünk-e vagy nem, amiért Olaszországban meghiúsult a kormányalakítás a jobboldali Liga és a „populista” Ötcsillag Mozgalom között”. A Spiegel leszögezi, jó hír, hogy az olasz elnök blokkolta Paolo Savona pénzügyminiszteri kinevezését, mert az, mint fogalmaz, megállítja a nácizmus folytatását az euró örve alatt. Most az olaszoknak ismét választaniuk kell, ami viszont rossz hír, mert a felmérések szerint erősödik a Liga, amelynek elnöke, Matteo Salvini twitter-üzenetében azt írta: „Nem vagyunk a németek vagy franciák rabszolgái… A szó most ismét az önöké”, üzente a választóknak.

x

Charles Gati, a Clinton-kormány volt tanácsadója és Heather Conley a George W. Bush-kormány volt külpolitikai államtitkára a Washington Postban kliséktől hemzsegő cikkben támadja az Orbán-kormányt a náci korszakot és az antiszemitizmust emlegetve.

x

Kína vasárnap erős hangon fejezte ki felháborodását amiatt, hogy két amerikai hadihajtó hatolt be Kína területi vizeire a Hszisa szigetcsoportnál, amivel az Egyesült Államok súlyosan megsértette a nemzetközi törvényeket és Kína területi szuverenitását. A külügyminisztérium szóvivője közölte, a kínai haditengerészet azonosította a két hadihajót és kihajtotta őket nemzetközi vizekre, jelenti a kínai Hszinhua hírügynökség.

x

A Palesztin Újságírók Szövetsége nyilatkozatban ítélte el az izraeli törvényhozás előtt fekvő törvénytervezetet, amely öt év börtönnel sújtaná azokat, akik felvételeket készítenek az izraeli katonák akcióiról. A szövetség a törvénytervezetet rasszistának nevezte és aláhúzta, az a sajtó legelemibb feladata ellen irányul és legitimizálni akarja az izraeli megszálló erők által elkövetett bűntetteket a palesztin néppel szemben, sőt még újabb bűncselekmények elkövetésére is ösztönözné őket, jelenti a Maan News, a hivatalos  palesztin hírügynökség.

x

A szaúd-arábiai Iszlám Megújulás Pártjának főtitkára a libanoni al-Majadín tévének adott interjújában elmondta, megbízható információi szerint Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceget az április 21-én, a rijadi palotája előtti lövöldözés során golyótalálatok érték, de nemsokára meg akar jelenni a nyilvánosság ellen, hogy tagadja, miszerint puccsot hajtottak volna végre ellene, jelenti az iráni PressTV.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: