EU csúcsdiplomata Mogherini: „Az USA elveszti a világ vezetését – Európa átveheti”

RUSSIA TODAY

Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főbiztosa bírálta a Trump vezetése alatti „kiszámíthatatlan” amerikai külpolitikát, és kijelentette: lehetséges, hogy az EU lesz Oroszország, India és Kína fő nemzetközi partnere.  

Ezt pedig Firenzében mondta: /A cikk nem említi, hogy ennek hallatán a neokon-cseléd John McCain amerikai szenátor és Szél Bernadette politikai inkubátorbébije kitépte-e a haját./

Utalva arra, hogy Washington a múlt hónapban egy szíriai légitámaszpont bombázása mellett döntött, és hogy az amerikaiak óriási haderőket sorakoztatnak fel az észak-koreai partok mentén, az olasz diplomata kijelentette, az EU rugalmasabb megközelítést próbál találni.

Majd ezt mondta /nem vicc ez se!/: „Egy dolog igaz az Európai Unióval kapcsolatban, ami nem szükségszerűen igaz NATO partnereinkkel és az USA-val kapcsolatosan. Nagyon jól tudjuk, hogy nem létezik olyan biztonságunkat vagy mások biztonságát veszélyeztető fenyegetés, amely kizárólag katonai választ kívánna.”

Mogherini elmondta, legutóbbi pekingi, újdelhi és moszkvai tárgyalásain meglepődött, hogy mindezen országok „erős EU-t” akarnak és szorosabb kapcsolatokat, nemcsak a gazdaság és a kereskedelem, de a biztonság… és a külpolitika területén is.”

/Egyetlen megjegyzés: e blogon senki nem fog találni egyetlen, ismétlem, egyetlen bírálatot sem Mogherini működéséről. Ez a nő tisztességes és ki meri mondani, amit gondol. Tán az egyetlen ilyen az EU vezetésében./

Majd ezt mondta: „Van lehetősége az európaiaknak és az Európai Uniónak, hogy partnerként tárgyaljon a világon minden országgal még nagyobb, globális kérdésekkel kapcsolatosan is, ahol előfordulhat, hogy Washington elveszíti vezető szerepét”.

 

 

 

 

Megosztás: