„Az USA-dominancia vége: Kína rátámad a dollárra”

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Kína vissza akarja szorítani a dollárt és a jüant világvalutává akarja tenni.

Kína évek óta a világ legnagyobb aranyvásárlói közé tartozik. A nemesfém nagymértékű importja, írja a független német gazdasági-politikai hírportál, előkészület lehet a jüan lehetséges aranyfedezetére.

Ha ez valóra válik, mint a svájci Mises Intézet elemzésében ezt nagyon is lehetségesnek tartja, akkor ez a globálisan uralkodó dollár rendszert számos szempontból erősen megrázza. Az arany évezredek óta minden kultúrában értéktartónak számít és még ma is a dollárnak 1971-ben történő aranyszabványként való eltörlése óta válságmentes értéket képvisel.

A jüan aranyfedezetével Kína szoros kereskedelmi partnereinek jelentős része arra a döntésre juthat, hogy kereskedelmüket ne amerikai dollárban, hanem jüanban számolják.

Kína a világ legnagyobb kereskedelmi hatalma és főként a kelet-ázsiai államokkal tart fenn szoros kereskedelmi kapcsolatokat.

A dollár globális szerepét tovább csökkentheti az, hogy e gazdaságok még viszonylag igen erőteljesen növekednek, és ezért a jüanra történő átállás esetükben termékeny talajra hullana.

Érdekes, hogy India és Oroszország is jelentős aranyfelvásárló. A két ország Kína legfontosabb partnerei.

 

Megosztás: