„Az ENSZ telepesek elleni szavazása: Netanjahu Izraelt a szakadékba vonszolja”.

HAARETZ

Tombol az izraeli politikai élet, amióta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának valamennyi, 14 tagja amerikai tartózkodás mellett határozatban ítélte el a zsidó telepek meglétét és tiltotta be építésüket a megszállt palesztin területeken. (Az előzményeket lásd itt: http://lovasistvan.hu/2016/12/24/gigantikus-vihar-az-ensz-bt-izraelt-elitelo-hatarozat-utan/)

 

A baloldali Haaretz azóta mintegy tíz cikkben ítélte el a Netanjahu-kormány és magának a miniszterelnöknek hatalmas, öngól produkáló magatartását, amelynek eredménye, hogy Izrael elszigetelődött a világtól, feldühítette a távozó Obama  elnököt és az megnyithatja az utat Izraelnek a hágai Nemzetközi Büntető Bíróság elé állítása előtt emberiség („emberiesség” az idén divatba hozott fordítás) elleni bűntettek elkövetéséért.  Amelynek veszélyéről a Jerusalem Post is értekezik, szintén igen borúlátó hangon, a következményektől tartva.

A lap egyik cikkében azt is igen kemény szavakkal bírálta, hogy Netanjahu – aki egyben külügyminiszter is – karácsony napján rendelte be magához a nemmel szavazók közül 12 ország tel-avivi nagykövetét (Malajziával és Venezuelával Izraelnek nincs diplomáciai kapcsolata). A cikk feltette a kérdést, vajon mit szólnának izraeli nagykövetek, ha őket a hanuka napján hívnák be akkreditációs országukba fejmosásra?

A lap egy másik cikkében arról ír, hogy Avigdor Liberman izraeli hadügyminiszter a Párizsban január 15-én kezdődő közel-keleti békekonferenciát – amelyen Izrael, szemben más 70 országgal,  nem vesz részt – Alfred Dreyfus francia zsidó katonatiszt egykori tárgyalásához hasonlította azzal, hogy míg Dreyfus egyedül volt vádlott, itt most egész Izrael lesz az. A lap zárójelben odavetette, e konferenciával kapcsolatban „nyilván jönnek még összehasonlítások a holokauszttal”.

 

Megosztás: