Gigantikus vihar az ENSZ BT Izraelt elítélő határozata után

Az amerikai törvényhozás fel akarja függeszteni az ENSZ pénzügyi támogatását

 

THE NEW YORK TIMES

Hatalmas a felháborodás Izraelben, amiért tegnap az Obama-kormány szokásától eltérően nem vétózott meg egy Izraelt elítélő határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

Tegnap a 15 tagú BT 14 szavazattal az USA tartózkodása mellett elítélte Izraelt az illegális zsidó telepek építése miatt. Izrael azonnal közölte, figyelmen kívül hagyja a határozatot.

A határozat meghozatala után, tudósít a vezető amerikai lap, taps tört ki a teremben. Danny Danon, izraeli ENSZ-nagykövet így fakadt ki: „A franciáknak megtiltanák, hogy Párizsban építkezzenek?”.

A határozat szerint az illegális telepek építése a béke „nagy akadálya” és az követeli az építkezések leállítását.

Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette: országa „visszautasítja ezt a szégyenletes Izrael-ellenes határozatot és annak feltételeit nem tartja be”. Majd szíriázott egyet és azt állította, a BT tagjai a „Közel-Kelet egyetlen igazi demokráciájára, Izraelre pikkelnek”. Ezután azonnal hazarendelte konzultációra a határozatot benyújtó két országban, Új-Zélandban és Szenegálban akkreditált nagykövetét. (A zsidó államnak nincs diplomáciai kapcsolata Malajziával és Venezuelával.)

A határozatot eredetileg Egyiptom akarta benyújtani, de amerikai és izraeli nyomásra az utolsó pillanatban visszalépett, majd azt Új-Zéland, Malajzia, Venezuela és Szenegál nyújtotta be.

Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, az ENSZ pénzügyi támogatását felügyelő törvényhozási albizottság vezetője azzal fenyegetőzött, hogy az USA lépéseket tesz a világszervezetnek juttatott anyagi támogatása „felfüggesztésére vagy jelentős csökkentésére”.

A Zsidó Világkongresszus és az Amerikai Zsidó Bizottság elítélte a határozatot és bírálta az Egyesült Államokat a tartózkodó szavazatért.

 

THE GUARDIAN

Vezető hírben számol be a brit lap az ENSZ BT határozatáról, amit „határkőnek” nevez, és ugyancsak kiemeli, hogy a teremben a határozat megszavazása után „hangos taps” tört ki.

Netanjahu miniszterelnök „dühödt erőfeszítéseket tett”, hogy az Obama-kormányt eltérítse tartózkodási szándéktól. Hogy az nem sikerült, „aláhúzza a feszültséget Obama és az izraeli miniszterelnök között”.

Az igen befolyásos Amerikai Izrael Közügyek Bizottsága (AIPAC) szintén bírálta az USA tartózkodó szavazatát. 430 000 izraeli telepes él Ciszjordániában és további 200 000 izraeli Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok jövőbeni államuk fővárosának tekintenek.

 

MONDOWEISS

Az USA totálisan szakított több évtizedre visszanyúló eddigi gyakorlatával, amikor nem vétózta meg az Izraelt elítélő BT-határozatot. A határozat érvényességéhez elegendő lett volna, ha a BT 9 tagja azt megszavazza, de mindegyik Izrael ellen szavazott.

A szavazás után Samantha Power, az USA ENSZ-nagykövete Ronald Reagan volt amerikai elnök 1982-es kijelentését idézte, aki szerint a béketárgyalások legfontosabb előfeltétele lenne, ha Izrael azonnal beszüntetné telepei építését. Power kijelentette, azóta semmi nem változott. Csak rosszabb lett, mert már 590 000 telepes él Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.

 

HAARETZ

„Obama összeesküdött Izrael ellen” – idézi Netanjahu miniszterelnök reagálását  címében az angol nyelvű izraeli lap, miután az USA nem vétózta meg az Izraelt elítélő BT határozatot. Az izraeli külügyminiszter azonnal elrendelte, hogy szüntessenek be mindenfajta támogatást Szenegálnak. Juval Steinic energiaügyi miniszter kijelentette, „Az Egyesült Államok cserben hagyta Izraelt, egyetlen szövetségesét a Közel-Keleten”. (Miközben Szaúd-Arábiától Bahreinen át Katarig, az Egyesült Államok tele van a neki oly jól álló további szövetséges országgal.)  

 

 

Megosztás: