Az apartheid idején jobb volt Dél-Afrikában (Boulevard Voltaire) és más elhallgatott hírekkel

Apartheid_Symbol_(Bathroom_signs)

BOULEVARD VOLTAIRE

„Semmi se működik Dél-Afrikában” címmel a népszerű francia alternatív portál arról ír, hogy 1994-ben, az apartheid-rendszer végén mindenki azt hitte, igazságos, jó rendszer alakul ki. E helyet az ország széteső félben van. Bűnözés, kosz, borzalmas körülmények, óriási gazdasági bajok. 1994-ben egy átlagember várható élettartama 64 év volt. Ma 56 év. /22 év liberalizmus, antirasszizmus és feketeuralom eredményeként./ A korrupció mértéke iszonyatos. A fekete újgazdag oligarchák a kormánydöntéseket is befolyásolják, olvasható.

 

LA LIBRE BELGIQUE

A liberális belga lap /kivételesen/ dél-afrikai gyilkosságokról ír. „Dél-Afrikában kettős rasszista gyilkosság melegíti fel a múlt fantomjait” címen. Az ok: négy fehér farmer áll a bíróság előtt. Azzal vádolják őket, hogy két fekete gazdálkodót vertek agyon. /Mint január 22-i szemlénkben is olvasható, a Magyarországon letelepedni akaró fehér, búr gazdák arra panaszkodnak, hogy amikor őket gyilkolják – ami szinte napi esemény – a dél-afrikai rendőrség és bíróság meg sem mozdul./

 

ALLEHANDA

Svédország luxustengerjárón helyezne el 1700 menekültet, ami Svédországnak napi 800 000 koronájába (mintegy 26 és fél millió forintba) kerülne, jelenti a svéd portál. Az erre vonatkozó szerződés aláírás előtt áll. A hajó Härnösand kikötőjében horgonyozna.

 

SVT (SVÉD KÖZSZOLGÁLATI RÁDIÓ)

A svéd közszolgálati rádió közölte: átírták a 30-as évek németországi rasszizmusáról szóló, „Istentelen fiatalság” című rádiójátékukat, mert abban benne volt a „néger” szó.

 

THE JERUSALEM POST

Fouad Twal, Jeruzsálem katolikus közösségének legbefolyásosabb latin pátriárkája azzal vádolta tegnap Izraelt, hogy felelős a palesztin erőszakhullámért, mert Izrael embertelen politikája, a megszállás és „Jeruzsálem judaizálása” kétségbeesést teremtett soraikban és ez viszi rá őket a terrorcselekményekre, olvasható a jobboldali izraeli lapban. Az elítélő nyilatkozat az Izrael, a Palesztin Hatóság, Jordánia és Ciprus területére illetékes katolikus püspökök iratában látott napvilágot.

 

YNET

A brit kormány új jogszabályt vezetett be, amelynek értelmében büntetni fogják azon helyi hatóságokat és az állami szektort, ha diszkriminálják, illetve bojkottálják az izraeli exportálókat. A jogszabály egyebek között érinti az egészségügyi szolgáltatást, önkormányzatokat, egyes egyetemi diákszervezeteket, tudósít az izraeli portál.

 

THE BULLETIN

A Brüsszelben élő külföldiek angol nyelvű portálja arról tudósít, hogy a belga főváros az idén meg akarta kezdeni városi alagútjainak rekonstrukcióját. Csakhogy a sötét, nedves helyen tárolt terveket megették az egerek. Az ügyről nyilatkozó szakember szerint a rothadó infrastruktúra meghagyására „a világ legrosszabb kifogásával” álltak elő.

 

SPUTNIK

„Médiaszabadság? A lett biztonsági rendőrség a ’Sputnik’ hírügynökséget fenyegetésnek nyilvánítja” címen a Sputnik orosz hírügynökség német nyelvű portálja jelenti, hogy a rigai hatóságok meg akarják akadályozni a Sputnik orosz és lett nyelvű online portálja elérhetőségét lettek számára.

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

A német hatóságok meg akarják vizsgálni, hogy a Kreml dezinformációs médiakampányt hajt-e végre Németország ellen, jelenti a balliberális német lap. A kancellária hivatal azt akarja kideríteni, hogy az orosz kormány titkosszolgálati eszközökkel akarja-e befolyásolni Németországban a politikai vitákat és a közvéleményt. A hidegháborúban ezt „aktív intézkedéseknek” nevezték. /Kevés a remény arra, hogy a magyar kormányt ez felbátorítsa, hogy hasonló vizsgálatot indítson a német közszolgálati adók Magyarország-ellenes, hazugságokkal agyonterhelt műsorait illetően, mely hazugságok mindenkor lefedik a berlini kormány szándékait./

 

JTA

A New York-i Brooklyn College mintegy tíz hallgatója megzavart egy oktatói gyűlést és ott Izrael-ellenes követeléseket és nyilatkozatokat hangoztattak. Egyebek között azt kiabálták, hogy „cionisták, takarodjatok a campusról”. Amikor – jelenti a Zsidó Távirati Iroda – Yediyah Langsam dékán azt mondta a diákoknak, hogy rendetlenkednek, a diákok„cionista disznónak” nevezték.

 

REUTERS

Ali Akbar Szalehi iráni alelnök, az iráni Atomenergia Szervezet vezetője /aki az amerikai Massachusetts Institute of Technology nevű, világelső műegyetemen szerezte doktorátusát atomfizikából/ tegnap az MTA-n tartott beszédében Magyarországgal közös projektet javasolt egy olyan kis, 25 megawattos atomreaktor tervezésére és kifejlesztésére, amelyet Ázsia és Afrika országaiban adnának el, és Iránban is üzembe helyeznék, jelenti a brit hírügynökség.

 

EUOBSERVER

Az Európai Bíróság tegnapi döntése szerint az EU jogtalanul fagyasztotta be az iráni Bank Mellat vagyonát hat évre azzal az indoklással, hogy a pénzintézet Irán atomprogramját támogatja. Az EU januárban szüntette meg a befagyasztást egy Iránnal kötött nemzetközi egyezmény részeként, írja az uniós ügyekre szakosodott portál.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

„Merkel kudarcot vallott: az EU március 1-től hermetikusan le akarja zárni a határait” címmel számol be a radikális fordulatról. Az iraki, afganisztáni és szíriai menekültek igazolványait gondosan megvizsgálják. Ellenőrzik tájszólásukat is. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Ausztriában (is) bekövetkezett fordulatot „embertelennek” nevezte, jelenti a német hírportál.

*             *             *

Az EU tagországai radikális fordulatra készülnek menekültpolitikájukban: a beutazásra jogosult személyeket már a külső határoknál kiutasítják. A görög-macedón határon a jövőben csak azokat engedik be, akiknek reményük van a menekültstátusz megszerzésére. Őket vonattal vinnék Németországba.

 

POLITICO

A tegnap kezdődött, ma befejeződő EU-csúcson a tegnapi vacsoránál Ausztria rontotta el a jelenlévők étvágyát, írja az uniós ügyekre szakosodott portál. Ausztria makacsul és egyedül ragaszkodik ahhoz, hogy nem hajlandó várni egy újabb, Törökországgal tartott március elejei EU-csúcsra és ezért maximalizálta a beengedett menekültek számát. Dimitris Avramopoulos unós migrációs biztos kijelentette, a bécsi döntés illegális és teljes mértékben ellentétes az osztrákok kötelezettségvállalásával. A döntés dominóhatást fejthet ki Szlovéniában és a Balkánon. Faymann osztrák kancellár viszont azt mondta, hogy Németország követni fogja az osztrák menekültpolitikát.

 

EUOBSERVER

„Oroszország Szíriában követett taktikája veszélybe sodorta az EU-Törökország migráns tervet” címmel az uniós ügyekre szakosodott portál igen részletes írásában azt mutatja be, hogy Ankara retteg, amiért – szerinte – az oroszok bombázása miatt százezrek indulhatnak neki a török határnak. Egy török illetéke azt mondta, „Törökország történelmében még soha nem fordult elő, hogy az országot Oroszország északról és délről is körbe vette”.

 

THE GUARDIAN

A brit lap arról ír, hogy az osztrák döntés a migránsok számának felső határáról (napi 3200 migráns) éles ellenkezésbe ütközött az Európai Bizottság részéről, mely szerint az ellentétes a nemzetközi joggal, az európai emberjogi kartával, a genfi egyezménnyel és az EU alapjoga 18-ik cikkelyével.

 

 

 

Megosztás: