Korrupció miatt összeomlás előtt az ukrán kormány (DWN), stb.

UKRAINE-master675

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

„Ukrajna: az EU által támogatott kormány szétesik a korrupció miatt” címmel a német gazdasági-politikai hírportál arról ír, hogy a kijevi kormány összeomlás előtt áll. Júlia Timosenkó, a Merkellel jó kapcsolatokat tartó, ismert oligarcha-politikus elhagyja a koalíciót. „Az országot káosz fenyegeti. Az európai és amerikai adófizetők milliárdjai folytak haveri zsebekbe”, olvasható. Az amerikai kormány 2014 decembere óta az ukrán kormányt összesen 3,5 milliárd dollár értékű hitellel és hitelgaranciákkal segítette. Az EU-tól Ukrajna egy makrósegély keretében 2,2 milliárd, további hitelprogramok révén több mint 1,3 milliárd eurót kap. Idén Ukrajna még további 958 millió dollárt kapott, közölte az Európai Bizottság.

*             *             *

Larry H. Summers, a Harvard Egyetem befolyásos közgazdásza feltüzelte a bankjegyek korlátozásáról az Egyesült Államokban folyó vitát azzal, hogy követelte a 100 dolláros bankjegy bevonását. Az Egyesült Államokban erről folyó vitában felvetődött, hogy az 500 eurós bankjegyet (amelyet Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke be akar vonatni) szakmai körökben a „bin Laden” bankónak nevezik.

 

DIE WELT

Egy hónappal a Szászország-Anhaltban tartandó tartományi választások előtt a „jobboldali populista” AfD párt csaknem utolérte a szocialistákat (SPD). A most nyilvánosságra hozott Infratest dimap felmérés szerint az SPD 18, az AfD (Alternatíva Németországnak) 17 százalékot érne el, jelenti a német lap.

 

TIROLER TAGESZEITUNG

A tiroli lap portálja ismerteti a szlovén Vecer nevű lap cikkét a térség országainak ellentmondásos határkerítés építéséről. Az írásban szerepel az a kitétel is, mely szerint „Nagy-Britannia és Franciaország a Közel-Keleten több bombát dobott le, mint amennyi menekültet befogadott”.

 

DER STANDARD

Oroszország ma Iránnak leszállítja a korszerű SZ-300-as légvédelmi rakétarendszerét, írja az osztrák balliberális lap. Az átadás helye a Kaszpi-tónál lévő Asztrahan városa. A 740 millió dollár értékű szerződést a két ország 2007-ben írta alá, de a szállítást 2015 áprilisában Putyin elnök az Irán elleni szankciók miatt leállította. Szakértők szerint a rakéták arra szolgálnak, hogy iráni atomlétesítményeket védjenek Izrael és az USA légitámadásaitól. Izrael bírálta az SZ-300-as üzletet, mert az „veszélyezteti a térség katonai egyensúlyát”. /A cikkhez írt olvasói kommentárok főként azt kérdezik, vajon a zsidó állam több száz atombombája nem veszélyezteti-e inkább a térséget./

 

THE WASHINGTON POST

Az amerikai főváros lapja arról ír, hogy az elnöki posztért kampányoló republikánus Donald Trump azzal vádolta Ferenc pápát, hogy mexikói körútján a mexikói kormány kérésére sürgeti az Amerikába igyekvő migránsok iránti rokonszenvet. Trump és pártbeli riválisa, Ted Cruz is azzal kampányol, hogy több millió illegális migránst zsuppol vissza Mexikóba és falat épít a teljes mexikói határ mellett. Trump a pápát „erősen politizáló személyként” bírálta.

 

THE INDEPENDENT

„Az antiszemitizmus nagy probléma a brit egyetemeken” címmel a brit lap arról számol be, hogy a Munkáspárt most vizsgálatot indít, amiért az Oxford Egyetem Munkáspárti Klubjában erősödik az antiszemitizmus, de a probléma az egész ország felsőfokú intézményeiben tapasztalható. Egyetemisták nem egyszer támogatják azt, hogy a Hamasz válogatás nélkül öljön meg izraelieket és zsidó hallgatók megfélemlítve érzik magukat. De az antiszemitizmus általában is terjedőben van az országban, olvasható.

Megosztás: