A V4 kapitulált Merkel előtt; nyugatbarát mérgesgáz és egyéb „csemegék”

v4

FINANCIAL TIMES

Németország győzelmeként értékeli a világlap a V4 országok tegnapi döntését, hogy márciusig nem döntenek a Görögország és az EU többi országai közötti határok lezárásáról. Ez időt ad Athénnek, Ankarának és Berlinnek, hogy ígéretükhöz híven leállítsák a Közel-Keletről érkező migránsok beáramlását. Németország korábban óvott az EU államok között emelendő határoktól és e helyett a kontinens migráns válságának megoldását egy Törökországgal kötött megállapodásban látta. A lengyel, a magyar, a szlovák és a cseh vezetők élesen bírálták Berlinnek a menekültek iránti nyitott ajtók politikáját. A V4 országok tegnapi találkozójára meghívták Macedónia és Bulgária vezetőit is. A V4-ek Ciprasz görög miniszterelnököt is meghívták, de ő elutasította a részvételt.

*             *             *

Az „Amerikai elszigetelődés újjáéledése” címmel a lap rosszallóan ír arról, hogy mind a republikánus Donald Trump, mind a demokratapárti Bernie Sanders visszavonult fúj a világ dolgaitól. Az előbbi politikáját a legjobban az amerikai-mexikói határon építendő gigantikus fal fejezi ki a legjobban, míg az utóbbi elítélte, hogy Amerika legyen „a világ csendőre”. Trump hagyná az oroszokat, tegyenek azt a Közel-Keleten, amit akarnak. Mindketten rájátszanak arra, hogy az amerikaiaknak mind inkább elegük van a globalizációból. A középosztály életszínvonala évtizedek óta „nyomás alatt van” /magyarán: hanyatlik/, és ezért mindketten az idegeneket hibáztatják. Trump azt is akarja, hogy az amerikaiak ne japán, hanem amerikai autókat vásároljanak. /Hát nem szörnyű?/

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

„Merkel fellélegezhet: a kelet-európaiak lemondják a menekültek miatti lázadásukat” címmel a német hírportál azt írja, a V4-ek nyilvánvalóan elnapolták frontális támadásukat Merkel menekültpolitikájával szemben. A tanácskozásuk eredményeként kiadott nyilatkozatuk puhány. Kevés maradt a német kancellár migránspolitikájával szemben tanúsított frontális támadásukból. A görög-macedón határ lezárása már csak lehetséges „B tervként” szerepel.

*             *             *

„Asszad ellenfelei mérgesgázt vetettek be, katonákat akasztottak fel, gyermekeket gyilkoltak” címmel a tudósítás arról számol be, hogy egy új jelentés szerint a szíriai elnök nyugati erők által támogatott terrorista ellenségei háborús és az emberiség elleni bűncselekményeket követtek el. A jelentést az OPCW, a vegyi fegyverek tilalmát felügyelő szervezet készítette. Az Iszlám Állam terroristái az Irakban harcoló kurdok ellen vetettek be mérges gázt.

 

LIBÉRATION

„A Visegrádi Csoport óv Európa ’új megosztási vonalaitól’” címen arról is ír, hogy a tegnapi V4-es csúcson a vezetők szorgalmazták a Törökországgal való együttműködést. Megbeszélték a Nagy-Britannia esetleges kilépésével kapcsolatos álláspontjukat is, de arról részleteket nem közöltek.

DIE WELT

„Új ’keleti tömb’ dolgozik a Merkel-ellenes terven” címen a német lap budapesti t tudósítója, Boris Kálnoky írását a tegnapi V4-találkozója napján jelentette meg és abban azt írja, a formálódó kancellár ellenes blokk vezető ereje a magyar miniszterelnök. /A cikk egyedülálló a német sajtóban abban, hogy most első ízben az Orbán-kormány mellett sem a „jobboldali-nacionalista”, de még a „jobboldali” jelzőt sem teszi ki. Ugyane német sajtó cikkeinek mintegy 90 százalékában Horn, Gyurcsány és társai kormányai idején nem tette ki a „szocialista” jelzőt annak ellenére, hogy a német tudatrabszolgák agyában az utóbbi jelző nem vált ki rosszallást./

 

EURACTIV

John McCain, Ben Cardin és Richard J. Durbin amerikai szenátor Beata Szydlo lengyel miniszterelnökhöz írt levélben sürgette azt, hogy Lengyelországban állítsák helyre a demokrácia, az emberi jogok és a jogállam iránti elkötelezettséget. /Kérdés, hogy e neokon cselédek a nyugatbarát mérgesgáz és a tolókocsijából kirugdalt palesztin nyomorék – lásd eggyel lejjebb ügyében mikor írnak levelet az illetékeseknek. Hogy csak az itteni híreket említsük. /

 

THE INDEPENDENT

A brit hírportál videót mutatja be, amint tegnap egy izraeli katona egy nyomorék palesztint durván kiborít tolókocsijából, majd társai a szerencsétlen segítségére siető palesztinokra lőni kezdenek.

 

TIMES OF ISRAEL

Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, ideje van, hogy egyes arab államok nyilvánossá tegyék Izraellel fenntartott kapcsolataikat. „A nagyobb arab országok megváltoztatták Izraellel kapcsolatos nézeteiket. Már nem ellenségként, hanem szövetségesként tekintenek rá”, jelentette ki egy 53 tagszervezetet maga mögött tudó amerikai zsidó szuperszervezet Izraelbe látogató vezetősége előtt.

*             *             *

Jackie Mason amerikai humorista egy rádióinterjúban arra hívta fel az amerikai szórakoztatóiparban dolgozó zsidókat, hogy feketelistázzák azon celebeket, akik Izrael bojkottját hangoztatják. „Ha nem lettek volna zsidók, akik Hollywoodban létrehozták ezt az ipart, ezen emberek egyikének se lenne munkája”, mondta és hozzátette: „ha Izraelt üldözni akarják, miért ne üldöznénk mi is őket?”.

 

EUOBSERVER

Az Európai Központi Bank azt tervezi, hogy megszünteti az 500 eurós bankjegyet, jelentette ki annak elnöke, Mario Draghi. Ezt a bankjegyet ugyanis egyre inkább illegális tevékenységek lebonyolítására használják, idézi szavait az uniós ügyekre szakosdott portál. Az euróövezetben az összes készpénz csaknem 30 százaléka 500 eurós bankjegyekben áll.

 

Megosztás: