Berlin Ficónál a V4-eket fenyegeti – és aranyat érő híreső a jobboldalnak

Bratislava, 1.3.2013. Predseda vlády Robert Fico poèas rozhovoru pre denník ÚJ Szó. Foto: TomᚠBenedikoviè

YLE

„Finnország felfüggeszti a menekültkérők visszaküldését Magyarországra” címen a finn közszolgálati adó angol nyelvű portálja azt jelenti, hogy egy Helsinkiben működő közigazgatási bíróság úgy döntött, fel kell függeszteni a Finnországban menedéket kérők Magyarországra visszaszállítását, ha ez ellen a menedékkérő panasszal él, ugyanis Magyarországon a menedékkérőket nem biztosítják a megfelelő bánásmódban. A dublini megállapodás értelmében, ha egy menekült egy EU tagországban menekülti státuszt kér, máshol még egyszer azt nem kérheti. Ez alól Görögország volt a kivétel. Most Magyarország is az lett. Ténylegesen Finnország eddig egyetlen olyan menekültet sem szállított vissza Magyarországra, aki ezt nem akarta. A felfüggesztő döntés néhány tucat migránsra vonatkozik. A felfüggesztési határozat nem végleges, hanem „megelőző figyelmeztetés” jellegű.

 

SPUTNIK

Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovák Pravda című napilapnak azt mondta, hogy Németország a szlovák külügyminisztériumnál levélben tiltakozott amiatt, hogy a V4-ek mai csúcstalálkozójukon a migránsválságot a Görögországgal határos országok határainak megerősítésével akarják megoldani.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

„Merkel egyre inkább elszigetelődik” címmel a vezető német lap arról ír, hogy a menekültválságban a kancellár magára maradt. Most már Valls francia miniszterelnök is kijelentette, országa nem növeli „kontingensét” és nem fogad be a 30 ezer szíriainál többet.

 

VOICE OF AMERICA

A szíriai lázadók arra figyelmeztetnek, hogy Asszad szíriai elnök megdöntéséért öt éve folyó harcuk földalatti gerilla háborúvá válik, ha a nyugati támogatók kihátrálnak mögülük vagy elfogadhatatlan politikai megállapodást erőltetnének rájuk. „Egyes, korábban Nyugat-barát lázadó vezérek egyre inkább Amerika-ellenes érzelmeiknek adnak hangot és arra figyelmeztetnek, hogy harcosaik még dühösebbek lesznek”. Így reagálnak e harcosok a müncheni biztonsági konferencián kibontakozó szíriai tűzszüneti megállapodás esetleges megkötésére, jelenti az Amerika Hangja rádió angol nyelvű adása. A riport szerint „egyes lázadókat és ellenzéki vezetőket mindez az 1938-as müncheni megállapodásra emlékezteti. /Ha kellett bizonyíték, hogy kik (a neokonok) állnak mögöttük, most íme itt van: ép ésszel elképzelhetetlen, hogy a szíriai terroristáknak is Hitler-párhuzam jusson az eszükbe. És ennek a párhuzamnak a felfedezését épp az amerikai kormányadó kürtöli világgá./

 

SANA

A szíriai Szveida kormányzóság területén a helyiekkel együttműködő hatóságok fegyverrakományt foglaltak le. Az azt szállító teherautó a szomszédos Daraa tartományba tartott és azon izraeli és amerikai támadó fegyverek voltak, jelenti a hivatalos szíriai hírügynökség.

 

SNAPHANEN

A dániai, svéd nyelvű portál 15 oldal terjedelemben ír egy svéd-horvát állampolgárról, aki szüleivel gyermekként az 1990-es években költözött Svédországba, ahol az egész család tanult, dolgozott, mindent elkövetve a sikeres integrációért. Körülöttük azonban minden megváltozott, és most úgy döntöttek, hogy elköltöznek Lengyelországba, mert ezt a megváltozott Svédországot már nem bírják elviselni.

 

AMM

A török-orosz válság fő oka az, hogy az oroszok olyan olajszállító tartályhajókat támadnak, amelyek az Iszlám Állam olaját szállítják a törököknek, idézi az arab világ híreit ismertető arab hírportál Jeff Davis Pentagon szóvivő facebookjára posztolt nyilatkozatát.

*             *             *

Az IHH (a világ mintegy száz országában jelenlévő arab segélyszervezet) elnöke, Javuz Dede a KRT török tévének adott interjújában súlyosan bírálta Erdogan török elnököt Izrael irányában mutatott barátsága miatt. Dede kijelentette, a Marmara hajót is ők indították a gázai nép megsegítésére, de Erdogan AKK pártja aratta le politikai gyümölcsét, amiért kártérítést követelt az izraeliektől a hajón lemészárolt törökök miatt. Hozzátette: a török kormány Izrael karjaiba dobta magát, ami a Korán tanításai és a palesztinok elnyomása miatti iszlám düh ellen van.

 

THE GUARDIAN

Egyetemi tanárok csatlakoznak a Princeton Egyetemen tanító Jan Tomasz Gross, a világ egyik vezető holokauszt történészének védelmére, miután Lengyelországban meg akarják fosztani érdemrendjétől, amiért azt állította, hogy Lengyelország is felelős a náci háborús bűnökért, írja a baloldali brit lap. A Lengyelországban született Gross 1969-ben távozott külföldre egy „antiszemita hullámot” követően. Tavaly szeptemberben a Die Weltnek azt nyilatkozta, hogy a lengyelek a náciknál több zsidót öltek meg a II. világháború alatt.

 

 

A DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN a most lezárult müncheni biztonsági fórumról írva a portál felteszi a kérdést: miért finanszíroztatják azt a német adófizetők pénzén, egyre nagyobb összeggel, amikor e fórum az amerikai neokonok hangszórójává vált.

*             *             *

Az EU „féktelen liberalizmusa után” most az európai gazdaságot a kibontakozó válságban tartósan károsítja: a bankok uniója az ötletnélküliek csoportosulása. Olyan szabályokat állítanak fel, „amelyek a bankokat és a vállalatokat a nemzetközi versenyben fényévekkel vetik vissza, miközben a kockázatokat nem csökkentik”.

 

THE JERUSALEM POST

Egyiptom törölt egy Kairóban tervezett megbeszélést Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, jelenti az izraeli lap. Az ok: Juval Steinic izraeli energiaminiszter korábban kifecsegte: al-Siszi egyiptomi elnök rendelte el az Egyiptomot és a Gázai övezetet összekötő alagutak elárasztását tengervízzel, izraeli kérésre. Az Izraellel való biztonsági együttműködés roppant népszerűtlen az egyiptomi lakosság körében, teszi hozzá a lap.

 

PRESS TV

Az Európai Parlament Palesztinával fenntartott kapcsolataiért felelős delegáció a testületben követelte, hogy Izrael azonnal szüntesse meg a palesztin területek izraeli megszállását, az illegális zsidó telepek terjeszkedését és a palesztin otthonok szétrombolását, jelenti az iráni globális tévéállomás. Martina Anderson, a küldöttség elnöke kijelentette: „A palesztinoknak reményre, szabadságra és emberi jogokra van szükségük. Ennek a módja a megszállás megszüntetése”. Hozzátette, Izrael az utóbbi időben fokozta az uniós finanszírozású építmények lerombolását látható bosszúból azért, amiért az EU a megszállt területeken lévő illegális zsidó telepekről származó termékek megfelelő eredetcímkézését írta elő.

*             *             *

Mintegy kétezren tüntettek Münchenben a NATO és a Nyugat háborús politikája ellen. /És ezt is Teheránból kell megtudni./

 

DIE WELTWOCHE

A svájci hetilap hosszú interjút készített Ronald S. Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével. Az első „kérdés” így hangzik: „Lauder úr, a Zsidó Világkongresszus nem éppen a legjobb hírnévnek örvend Svájcban. A válasz: „Hogyan? Nem tudtam.”

 

UNZENSURIERT

Az Alternatíva Németországért (AfD) alapítása után igyekezett távolságot tartani minden olyan politikai erőtől, amelyet a fősodratú média jobboldalinak bélyegzett azért, hogy a pártot ne nevezzék így. Most fordult a kocka, jelenti a „Cenzúrázatlan” nevű osztrák hírportál: Afd-Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) csúcstalálkozót rendeznek. Egy németországi rendezvényen a jelen lévő mintegy ezer fős hallgatóság Heinz-Christian Strache FPÖ elnököt állva éljenezte és ütemesen azt kiáltozta: „Merkelnek mennie kell!” Strache hangsúlyozta: pártjaik közötti tartós együttműködésre van szükség, hogy az európai kultúra sokszínűségét a Nyugat és a kereszténység értékei alapján fenntartsák.

*             *             *

A portál gúnyosan ír arról, hogy Boris Palmer, a német Tübingen város zöldpárti polgármestere hirtelenjében ráébredt a migránsveszélyre, amikor úgy nyilatkozott a Der Spiegelnek, hogy „két szőke lányom van és aggódok miattuk, amikor most 60 arab férfi 200 méter távolságban lakik tőlünk”.

 

 

 

Megosztás: