Harangozás június 4-én

Tisztelt Püspök Úr!

Száz évvel ezelőtt, június 4-én a trianoni békediktátum aláírásának pillanatában, fél 5-kor az ország összes harangja megkondult, hogy elsirassa Nagy-Magyarországot.

Eltelt száz esztendő, de a trianoni sebek máig sem gyógyultak be. Ma is érvényben vannak a Benes-dekrétumok, melyek kollektív bűnösként bélyegzik meg a felvidéki magyarságot. A kitelepítésekért, a reszlovakizációért, és vagyonelkobzásokért a szlovák állam máig nem állt helyt, a magyar feliratok éppúgy hiányoznak, mint a többi nyelvi jogunk.

A kárpátaljai magyarság teljes iskolarendszerét felszámolás fenyegeti, a nyelvtörvény pedig másodrangúvá teszi az őshonos magyarság nyelvét.

A csángóknak alig van esélye magyar misét hallgatniuk, az erdélyi magyarságot is jogfosztások sora éri, elég csak a marosvásárhelyi katolikus líceum kálváriájára, az egyházi tulajdonú közgyűjtemények vissza nem szolgáltatására (pl. a Batthyáneum) vagy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítására gondolni. A magyar feliratokat, zászlót, tiltják, néhol üldözik.

Szerbiában még az is gondot jelent, hogy kárpótlást adjanak a több tízezer magyar rokonainak, akiket ’44-45-ben Tito partizánjai legyilkoltak. A legutóbbi délszláv háború (1991-1999) során a krajinai és a koszovói szerb menekülteket nagy arányban a magyar többségű városokba, falvakba telepítették.

Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia mindent megtesz, hogy eltüntesse a magyar nemzetiséget a területéről. Ennek vannak enyhébb periódusai és gyorsabb időszakai, de a szándék és a tendencia száz éve egyértelmű.

Mindezekért tisztelettel kérem, hogy egyházmegyéjében rendelje el minden templomban június 4-én, csütörtökön 16:30-kor, hogy harangozzanak a trianoni békediktátumra emlékezve. Ennek szimbolikus ereje lenne, sokan felfigyelnének rá és erőt adna az elszakított országrészek magyarságának. Kérem, hogy mérlegelje ezt a kérést és értesítsen szíves döntéséről. Köszönöm szépen!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Budapest, 2020. május 17.

                                                                                    Kelemen Miklós

                                                                           a Trianon Társaság alapító tagja
a Lovas István Társaság elnökségi tagja

(Címmel és telefonszámmal ellátva minden magyar egyházi vezető megkapta, természetesen a megfelelő köszönési formákkal zárva a levelet. Már sok pozitív válasz érkezett, június 4-én fél 5-kor zúgni fognak a harangjaink.)

Tisztelt Kelemen Miklós úr!

 

Tisztelettel és honfitársi szeretettel közlöm, hogy június 4-én délután fél 5-kor a görögkatolikus templomokban is meg fognak szólalni a harangok, mint hazánk csaknem minden templomában. Isten áldja meg a magyart!

+ Fülöp

(Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita)

Tisztelt Kelemen Miklós Úr!
Köszönöm megtisztelő levelét és az abban megfogalmazott kérését.
Mi, felvidéki magyarok, a többi elszakítottságban élő magyar testvérünkkel együtt nagyon jól tudjuk, hogy mit jelent Trianon, mit jelent a 100 esztendő, és mit jelent mégis, mindezek felett az a tény, hogy még mindig itt vagyunk és élünk a Kárpát-medencében. Arról is tudunk, hogy eleink mit éltek át a gyalázatos diktátum és az ezzel kapcsolatos intézkedések következtében.
Nem kétséges számomra az, hogy ennek mind a mai napig megvan a hatása nemcsak az elszakítottságban, de a maradék Magyarországon élők életére nézve is. Erre mindig emlékezni és emlékeztetni kell!
Nyitott ajtót zörget tehát levelével, mivel már az elmúlt héten, az Ön levelének érkezése előtt elküldtem egy körlevelet, amelyben meghagytam a gyülekezeteknek a harangozást június 4-én 16.30-kor. Azt is tudom, hogy a lelkipásztoraink, gyülekezeteink nem csak ennyit fognak tenni, hanem ki-ki a helyzet adta lehetőségeihez mérten fog emlékezni és emlékeztetni.
Isten áldja.
Fazekas László
püspök
Szlovákiai Református Keresztyén Egyház
Reformovaná kresťanská cirkev na Slovensku
Püspöki Hivatal – Biskupský úrad
Jókaiho ul. 34 – Jókai u. 34
Tisztelt Kelemen Miklós!
Hálásan köszönjük levelét. Tisztelettel tájékoztatom, hogy 2020. június 4-én Kárpát-medence szerte megszólalnak a harangok, így Kárpátalján is. A Kárpátaljai Református Egyház mind a 108 gyülekezetében, délután 16.30-kor Trianonra és az összetartozásra emlékezünk.

,,Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.”  Jeremiás 29, 11.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke május 19-én küldött körlevelet az esperesi és lelkészi hivataloknak, valamint a református gyülekezeteknek, amelyben emlékeztetett az egyházkerület Generális Konventjének 2012-ben hozott döntésére, amelynek értelmében június 4-ét a felveszi a magyar reformátusok számára javasolt jeles napok sorába. A püspök arra kérte a gyülekezeteket, hogy június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve szólaltassák meg harangjaikat a református templomok.

Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke pünkösdi körlevelében megemlítette: többen indítványozták, hogy június 4-én délután szóljanak a Kárpát-medence templomaiban a harangok. „Aki megszólaltatja a harangokat, tegye ezt az imádság és az építő sorsvállalás lelkületével, hogy békében, szeretetben és alkotó együttműködésben építhessük jövőnket, szilárdan gyökerezve a hitben” – fogalmazott az érsek.

Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke június 1-jén keltezett centenáriumi üzenetében a népet és az egyházmegye történelmét megpróbáló eseményekre való emlékezésre buzdított, valamint arra, hogy délutáni harangszóval és imádsággal fohászkodjanak Szent László király oltalmát kérve. „Nyerj e kis nemzetnek egy szívet, egy lelket, egy aklot, egy hitet és egy szeretetet, hogy visszaléphessen ősei nyomára, egyezve nézhessen hite világára. Ámen” – idézte egy XIX. századi könyörgés szövegét a püspök.

Bálint-Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház erdélyi püspöke május 29-i körlevelében arra kérte a gyülekezeteket, hogy tartsanak emlékező istentiszteleteket, amelyeket szakítsanak meg az egykori aláírás órájában egy száz másodperces harangozással.

Június 2-án tíz belvárosi templomnak küldtem el a levelemet, 3-án fel is hívtam őket. A tízből kettő felújítás miatt nem harangozhat (Bakáts tér, Egyetemi templom). A Lehel téren még gondolkoznak a levelemen, harangozni fognak viszont a Bazilikában, a Ferenciek terén, a Belvárosi templomban, a Rózsák terén, a Domonkos templomban, a Józsefvárosi plébániatemplomban (Horváth Mihály tér) és a Szervita téren is. Azt gondolom tehát, hogy június 4-én fél 5-kor nagy harangzúgás lesz. Az egész Kárpát-medencében.

Megosztás: