Le Pen nem túl sikeres nizzai találkozója radikális európai pártokkal

A brüsszeli szerkesztésű, uniós hírekre szakosodott portál, az Euractiv angol nyelvű kiadása arról számol be, hogy tegnap, azaz május elsején Marine Le Pen, a francia radikális (eredetiben a hegemónok uralta sajtóban kötelező „szélsőjobboldali” terminológia áll) jobboldali Nemzeti Front elnöke, találkozót rendezett európai radikális jobboldali pártok képviselőivel, hogy megünnepeljék e pártok legújabb választási sikereit a kontinensen, és hogy harci tervet dolgozzanak ki a jövő évi európai választásokra.

Marine Le Pen reméli, hogy akkorra visszaszerzi erejét, amelyet elvesztett a tavalyi francia elnökválasztásokon elszenvedett vereségével, ahol a második fordulóban a szavazatok 36 százalékát gyűjtötte be.

Csakhogy kulcsfontosságú pártok nem vettek részt a Nemzetek és a Szabadság Európája (ENF) csoporthoz tartozó pártok közül, ami azt mutatja, a Nemzeti Front elnöke „Európa szélsőjobboldali nagy szövetsége” összekovácsolásában repedések láthatóak.

„Európa jó ötlet, de az Európai Unió azt megöli”, mondta Le Pen a május elsejei felvonuláson, amelyen részt vett az osztrák FPÖ ügyvezető igazgatója, Harald Vilimsky, akinek pártja múlt decemberben lett tagja a bécsi koalíciónak.

Marine Le Pen hozzátette: „A többség elérésének lehetősége Európa megváltoztatására nem annyira elérhetetlen. Tőlünk függ, hogy e történelmi győzelmet elérjük-e”.

Noha Franciaországban és Hollandiában 2017 első felében az euroszkeptikus pártok nem szerepeltek a vártnak megfelelően, máshol jelentősen megerősödve kerültek ki a választásokból.

Így Németországban a migránsellenes AfD csaknem 13 százalékot ért el; „Magyarországon a nacionalista miniszterelnököt, Orbán Viktort óriási többséggel választották meg harmadszor is”, és Olaszországban a Liga párt verseng a kormányalakításért. „Noha ideológiailag közel van a szélsőjobbhoz, Orbán hivatalosan a középjobboldali Néppárthoz tartozik”, írja itt is a hegemónok uralta sajtótermék engedelmesen fogalmazó zsurnalisztája.

Folytatás:

https://magyaridok.hu/lovas-istvan/le-pen-nem-tul-sikeres-nizzai-talalkozoja-radikalis-europai-partokkal-3055561/

 

Megosztás: