Újságírók „oroszbarát” kérdéseket mernek feltenni német kormányinfón: szélsőjobb veszély!

EchoTV nemzetközi sajtószemle

A német vezetők azt akarják, hogy a Trump-kormány mentesítse a német vállalatokat az Oroszország elleni szankciók betartása alól, tudósít az amerikai Wall Street Journal Berlinből. E héten a Washingtonba látogató német pénzügyminiszter kérni fogja  Németország külön elbírálását és Angela Merkel kancellár várhatóan a témát meg akarja beszélni Trump amerikai elnökkel, amikor a két vezető még e hónapban találkozik egymással. Merkel az amerikai elnök tudomására akarja hozni, hogy milyen nagy anyagi károkat okoznak a szankciók és az amerikai kereskedelmi politika legutóbbi fordulatai. A lap a kancellár egyik munkatársát idézi, aki szerint „nehéz látogatás” várható.

A legolvasottabb német hírportál, a Der Spiegel Online riadót fújt amiatt, hogy a kormánykoalícióban lévő Osztrák Szabadság Párt szerinte nyomás alá helyezte az újságírókat. A cikk felteszi a kérdést, vajon Ausztriában már a sajtószabadság megléte a tét? Ezzel kapcsolatban idézi Heinz-Christian Strache pártelnök februári Facebook bejegyzését, miszerint „Van egy olyan hely, ahol a hazugságok és álhírek hírekké válnak. Ez a hely az ORF”, az osztrák közszolgálati adók. Norbert Steger volt szabadságpárti alkancellár és a párt képviselője az ORF felügyelőtanácsában  egy lapinterjúban azzal fenyegette meg a külföldi tudósítókat,  hogy fizetésük egyharmadát megvonják, ha nem tudósítanak tisztességesen. Dühét elsősorban a magyar miniszterelnök újraválasztásával kapcsolatos budapesti tudósítások váltották ki. Martin Glier, Strache szóvivője azt a twitter-üzenetet fogalmazta meg, hogy „Ez az Orbán-ellenes hecckampány most már lassan kínossá válik. Vegyétek tudomásul a demokratikus választási eredményeket még akkor is, ha azok nem tetszenek nektek”. A Spiegel liberális osztrák publicisztikákat is emleget, melyek szerint az egész osztrák sajtót olyan veszély fenyegeti, mint „Orbán Magyarországán” és „Erdogan Törökországában”.

A német jobboldali, neokonzervatív  Die Welt napilap felháborodottan kommentálja azt, hogy a Szíria ügyében tartott berlini kormányszóvivői tájékoztatón három újságíró a cikk szerint oroszbarát kérdéseket tett fel. Mi ez? Eljött az újságírás AfD-sítése? – utal a cikk a radikális jobboldali Alternatíva Németország pártra.

/(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

 

 

Megosztás: