Levél a Figyelő hetilap Soros-listáját támadó ELTE és Corvinus tanszékeinek: csak most?

Tárgy: Az ELTE ÁJK Alkotmányjogi tanszék és a példáját rohanva követő  Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszéke azonnal elítélte a Figyelő hetilap Soros-zsoldos listáját.

Hivatkozás: https://444.hu/2018/04/13/elte-alkotmanyjogi-tanszek-a-listazas-a-diktatorikus-rendszerek-sajatja

http://hvg.hu/itthon/20180413_A_Corvinus_egyik_tanszeke_is_eliteli_a_Figyelo_listazasat

Nem véletlen, hogy az önök egyetemeit a világ legfontosabb, egyetemeket teljesítményük szerint  rangsoroló négy listán tanintézeteik a félezredik helyre teszik. Szemben például az illiberálisan demokratikus, alig több mint ötmillió lakosú Szingapúr egyetemeivel, amelyek közül a legjobb e listák legtöbbjén a 11-ik, a többi is szorosan mögötte áll.

A rigorózusan intellektuális és tisztességes gondolkodás liberálisokra jellemző hiánya nem csak teljesítményükben, de levelükben is elterpeszkedik.

Így az, hogy az ELTE tiltakozását ezzel a Bibó-idézettel kezdte:

„A szabadságszerető ember (…) szem előtt tartja, hogy az egyik ember ellen akár társadalmi helyzete, akár származása, akár neme vagy kora címén elkövetett minden sérelem mindenki más szabadságát és méltóságát veszélyezteti”.

Megmondanák, hogy a Figyelő-listán lévőket a Bibó által felsorolt melyik kritérium alapján mutatták be a nyilvánosságnak?

Tiltakozásuknál alapvető baj a hányingert keltő kettős mérce.

Ugyanis ha a Figyelő esetében az ELTE azt szögezi le, hogy a listázás a diktatúrák sajátja, akkor nem csak az önöknek fájó listázás az. http://hvg.hu/itthon/20180413_Uzent_az_ELTE_alkotmanyjogi_tanszeke_a_listazo_Figyelonek_ez_a_diktatura_sajatja

Itt csupán két olyan esetet említek, amikor más oldalú listázás esetén hallgattak, mint a közmondásos sír. Egy belföldi és egy nemzetközi listázásról van szó.

Nem egészen egy évvel ezelőtt az LMP súlyosan listázott a demokratikusan megválasztott  kormány ellen:

https://index.hu/belfold/2017/05/05/lusztracio_kommunista_titkosszolgalat_moszkva_lista_lmp/

Az ezt imádó Index.hu erről szóló híradását így foglalta össze:

  • Mivel az ügynökakták továbbra sem nyilvánosak, a Lehet Más a Politika (LMP) listát állított össze azokról a kormánytagokról, akiknél életrajzuk alapján vagy fennáll a gyanú, hogy kapcsolatban álltak „a végső soron Moszkvából irányított” kommunista titkosszolgálattal, és/vagy kockázatot jelenthet, hogy a Szovjetunióban tanultak külügyi vagy katonai vonalon.
  • A nagy többség a moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemén (MGIMO) diplomázott a szovjet időkben, amit a fideszes propagandasajtóban az elmúlt hónapokban KGB-keltetőnek, elvtársképzőnek, KGB-toborzóhelynek neveztek.
  • A lista rendkívül vegyes, elismert karrierdiplomata, hivatásos kém és az ’56-os forradalom ellen küzdő pufajkás is van rajta.
  • Leginkább a külügyminisztérium állománya (KKM) érintett.

Ez a listázás nem „a diktatórikus rendszer sajátja”?

Vagy erre nem vonatkozik a Figyelő listáját elítélő ezen mondatuk:

„A megbélyegzés minden formája elfogadhatatlan, az kizárólag gyűlöletkeltésre alkalmas”?

Most pedig egy nemzetközi példa: az amerikai Wiesenthal Központ évente teljesen emocionális alapon listázza az általa a világ tíz legnagyobbnak tartott antiszemitáját.

Az idén nyilvánosságra hozott, 2017-re vonatkozó globális antiszemitizmus listán „Lengyelország” a nyolcadik.

http://www.wiesenthal.com/atf/cf/%7B54d385e6-f1b9-4e9f-8e94-890c3e6dd277%7D/TOPTENANTI-SEMITIC2017.PDF

Ez önöknél rendben volt, ugye? Mert netán féregként gyávák és tudják, a hazai intézményesített, következményekkel önökre különösképpen nem járó liberális rendszerben semmi bajuk nem lesz? Legfeljebb még több adófizetői támogatást öntenek magukra?

Javaslatom: ne politizáljanak ordítóan egyoldalú módon, hanem arra összpontosítsák energiájukat, hogy kivakarják magukat az egyetemek világlistáján elfoglalt szégyenhelyükről.

Értcsük?

Megosztás: