A dollár halála?

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje)

A balliberális berlini Tagesspiegel napilap felháborodottan tudósít arról, hogy a németországi Thüringia tartomány Kereszténydemokrata Uniójához tartozó parlamenti képviselők, mint írja, elzarándokoltak Budapestre, hogy Orbán Viktor iránti rokonszenvüket fejezzék ki a magyarországi választások előtt. A CDU pártnak 320 „zarándoka” utazott el Budapestre, és ott politikai megbeszéléseket is tartottak a miniszterelnök pártjának képviselőivel. A CDU thüringiai parlamentje frakciójának vezetője, Mike Mohring többek között találkozott Gulyás Gergellyel, a Fidesz frakcióvezetőjével és Novák Katalin pártelnök helyettessel. A Thüringiában kormányzó baloldali pártok képviselői bírálták a CDU-nak az ilyen közeledését a Fideszhez, amelynek, mint panaszolták, elutasító menekültpolitikája ismert. Susanne Hennig-Wellsow, a Baloldal pártjának tartományi elnöke szó szerint ezt nyilatkozta a Tagesspiegelnek: „A  látogatás  amellett, hogy az egyértelmű lelkesedést mutat a magyar kormánynak a menekültek ügyében elkövetett jogsértése iránt, az rossz fényt vet a CDU-nak az antiszemitizmus elleni harcára”. Hozzátette, a Fidesz antiszemita kampányt folytat Soros ellen és törvénycsomagot tervez a magyar civiltársadalom és a menekülteket segítő szervezetek ellen.

*             *             *

A német tartományi rendőrség adatai szerint Lipcse térségében az elmúlt két évben 30 százalékkal nőtt a megerőszakolások száma, jelenti az angol nyelvű  Defend Europa, azaz Európa védelmében nevű hírportál.

*             *             *

Svédországban sok nyugdíjas még a lakbérét is alig tudja kifizetni és nem egy közülük utcán kénytelen újságot árulni, idézi az angol nyelvű, európai ügyekkel foglalkozó független Voice of Europe a svéd délutáni lapot, az Aftonbladetet.

*             *             *

„A dollár halála? Kína megindítja a petro-jüant, hogy kihívást intézzen a zöldhasú uralma ellen” címmel a globális orosz Russia Today tévéhálózat angol nyelvű szolgálata arról tudósít, hogy Sanghajban megindult a sokak által várt, jüan alapú határidős nyersolaj üzletkötések. A szakértők szerint történelmi eseményről van szó, amelynek rossz hatása lesz a dollárra nézve, amely már hétfőn másfél évvel ezelőtti szintjére vitte le az amerikai valuta értékét a japán jennel szemben és várhatóan más valutákkal szemben is gyengülni fog.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

 

 

 

 

Megosztás: