A Médiahatóság nem eléggé ássa alá a Fidesz választási esélyeit – lehetne jobban?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tegnap az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül dörgedelmes állásfoglalást adott közzé, amely megtévesztésig hasonlóak azon nyugat-európai hatósági szövegekhez, melyek a „gyűlöletbeszéd” vádjával akár most már börtönbe is vethetik az e hatóságok szerint gyűlöletkeltőket vagy ilyen álhíreket terjesztőket. Mint történik ez mind gyakrabban Nagy-Britanniában is.

A jelenlegi kormány számos alapintézménye, mint a bíróság és ügyészség, a nyilvánosság óriási többsége szerint a balliberálisok érdekeit szolgálja. Az ártatlan Budaházynak és társainak semmilyen büntetés nem elég, míg a vörösiszaposoknak és Gulyás Mártonoknak csókok járnak.

Ezen intézményekhez tartozik a Stockholm-szindrómában fürdőző NMHH, mely közismert arról, hogy a politikai korrektség megszegéséért tüntetően bünteti a jobboldali médiumokat, mintegy alákérdezve a balliberális médiahatalomnak, attól buksisimogatást várva: „ugye-ugye, mi klasszak vagyunk?”

Az NMHH tegnapi állásfoglalásban (a teljes szöveget lásd lentebb) ilyen mondatok szerepelnek: „A valótlan, igaztalan információk, álhírek fékezhetetlen elterjedése világszerte messzemenő károkat okozhat gazdasági, politikai, társadalmi dimenziókban. Mindannyiunk közös érdeke és felelőssége, hogy a károk ne következzenek be… A médiaszolgáltatók törvényi kötelessége az is, hogy uszító,  gyűlöletkeltő, kirekesztő tartalmaknak ne adjanak teret, sem a tények közlésekor, sem vélemények megfogalmazásakor.”

Vagyis az NMHH kifejezetten elriasztónak nevezi azt, amit a balliberális média naponta gyakorol. Beleértve a Klubrádiót, amely a fenti kívánalmak ellenkezőjét teszi.

Aki azonban a Klubrádió honlapja nyitó oldalának legaljára pillant, azt látja, e hatóság  Médiatanácsa anyagilag támogatja a Klubrádiót, amely  óránként többször médiadiktatúrának, önkényuralmi rendszernek, stb. nevezi a jelenlegi koalíciót, azt híreibe is beleszőve. Azaz hitelesíti is, hogy  szerinte e támogatott médiuma nem uszít, nem kelt gyűlöletet, nem közöl kirekesztő tartalmakat.

Ugyanakkor például Kovács Zoltán kormányszóvivőnek egyetlen egyszer nem jut eszébe, hogy amikor médiadiktatúrával vádolják a kormányt, a vádakat azzal is visszautasítsa, hogy elmondja, az Orbán-kormány legádázabb ellenfeleit is pénzzel támogatja.

Mivel e miatt más nem igen panaszkodik, legalább egyszer fel kell rá hívni a figyelmet, hiszen a jelenlegi kormány választási esélyeit erősen apasztja médiapolitikája is, nem beszélve az intézményrendszerei kulcspozícióiba és döntéshozó mechanizmusába kinevezett balliberálisokat.

 A Klubrádió honlapja (klubradio.hu) alján látható:

Rádiónk „A Lényeg – a Klubrádió krónikája” címû mûsorát a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja a 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. közötti idõszakban mindösszesen 2.286.000,- Ft összeggel.

Rádiónk mûszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja a 876.000-, Ft-os beruházási összeg plafonnal jóváhagyott fejlesztés 80%-a erejéig.

NMHH közleménye:

MTI OS – A

Budapest, 2018. március 24., szombat (MTI) – A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak a szerkesztői felelősségről, hamis hírek közzétételéről alkotott álláspontját kérő sajtóérdeklődésre válaszolva a hatóság elnöke az alábbi állásfoglalást adja közre.

A valótlan, igaztalan információk, álhírek fékezhetetlen elterjedése világszerte messzemenő károkat okozhat gazdasági, politikai, társadalmi dimenziókban. Mindannyiunk közös érdeke és felelőssége, hogy a károk ne következzenek be.     Az infokommunikációs javakhoz való egyenlő esélyű hozzáférés – mind technológiai, mind tartalmi értelemben – korunk társadalmának alapvető igénye, azonban ez az igény felelősséget is magával von mind előállítói, mind fogyasztói oldalon.      A jelen és a következő időszak kiélezett és felhevült kommunikációs légkörében zajló közéleti események közepette mindannyiunknak különösen nagy szüksége van bölcs belátásra a médiatartalom-fogyasztás során, különösen a hírek befogadásakor.   A tartalom-előállítók és szolgáltatók kötelessége – az olvasók, nézők, hallgatók alkotmányos érdekeit szem előtt tartva – a megbízható, tiszta forrásból származó hiteles információk jogszerű és etikus közlése.  Kötelező a tények és vélemények különválasztása, és elvárás a következtetések levonásakor a bölcs mérlegelés, valamint a közérdeklődésre számot tartó események, vélemények közreadása, a közélet kiegyensúlyozott bemutatása. A médiaszolgáltatók törvényi kötelessége az is, hogy uszító, gyűlöletkeltő, kirekesztő tartalmaknak ne adjanak teret, sem a tények közlésekor, sem vélemények megfogalmazásakor.      A médiatartalom-fogyasztók saját, önálló lehetősége és felelőssége pedig az olvasott, látott tartalmak értelmező, kritikát mozgósító befogadása, a széleskörű több, különböző forrásból merítő tájékozódás és megfontolt mérlegelés a tartalmak további terjesztése, megosztása előtt.

Kiadó: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)

 

Megosztás: