„Három szuper megdöbbentő vallomás a Közel-Keletért felelős amerikai vezérkari tábornoktól”

HAARETZ

„Asszad győzött, az Iránnal kötött megállapodásnak maradnia kell, a szaúdiak amerikai fegyvereket használnak Jemenben kényükre-kedvükre” – mondta a megdöbbentő tényeket az amerikai központi vezérkar az amerikai kongresszusi meghallgatásán.

Joseph Votel amerikai hadseregtábornok kijelentette, az az Iránnal kötött megállapodás, amelyből Trump elnök azzal fenyegetett, hogy kilép, fontos szerepet játszott az iráni nukleáris program kezelésében.

Votel az amerikai központi parancsnokság Közel-Keletért és Közép-Ázsiáért felelős parancsnoka.

A szenátus fegyveres erők bizottsága meghallgatásán beszélt.

Votel elmondta, ha az Iránnal kötött nemzetközi nukleáris megállapodás összeomlik, az, mint Trumpot figyelmeztette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elnöke,  „nagy veszteség lesz”.

Votel beszélt Szíriáról is.

Kifejtette, a legjobb módszer Oroszországot illetően a politikai és diplomáciai csatornák használata. Viszont a katonai „opciót” nem ajánlotta.

Lindsey Graham republikánus szenátor azt kérdezte tőle, hogy túl erős-e azt állítani,  hogy Oroszország és Irán segítségével Asszad elnök megnyerte a polgárháborút Szíriában.

„Nem hinném, hogy túlzottan erős kijelentés”, válaszolt.

/A neokon/ Graham azt is megkérdezte, hogy vajon Washington még mindig azon dolgozik, hogy Asszadot eltávolítsa a hatalomból.

Votel ezt felelte: „Nem tudom, hogy ez-e adott politikánk e pillanatban. Továbbra is az Iszlám Állam legyőzésére összpontosítunk”.

Szaúd-Arábiát illetően szintén megdöbbentő dolgot mondott.

Bevallotta, hogy az amerikai hadsereg központi vezérkara nem tudja, vajon az amerikai üzemanyagot és lőszert használják-e Jemenben.

Graham azt is megkérdezte, hogy a vezérkar követi-e az általa üzemanyaggal ellátott missziókat. Vagyis azt, hogy tudja-e, merre megy, milyen célpontokat lő az amerikaiak által üzemanyaggal feltöltött repülőgépek és hogy mi az eredménye egy-egy ilyen missziónak. Azt felelte, hogy „szenátor, nem tudom”.

Mint ahogy arra is ugyanezt felelte, hogy tudja-e a szaúdiak bevetik-e az Amerikából kapott fegyvereket Jemen ellen.

 

Megosztás: