Óriási: Gabriel német külügyminiszter a béke érdekében támadta az USA agresszív nukleáris terveit

Oroszország után Kína bírálta a napokban kiadott amerikai kormányzati jelentést, amely Kínát és Oroszországot potenciális nukleáris fenyegetésként kategorizálják. Peking hangsúlyozta, Washingtonnak be kell fejeznie hidegháborús mentalitását és öntelt spekulációnak nevezi azt az állítást, hogy Kína fokozza agresszív magatartását, miközben az USA-nak van a világ legnagyobb nukleáris fegyverkészlete, amit növelni akar, idézi a kínai kormányt az orosz Russia Today angol nyelvű szolgálata.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter sürgette Európát, hogy dolgozzon a nukleáris leszerelésért új fegyverkorlátozási kezdeményezések megindításával azután, hogy az Egyesült Államok bejelentette új stratégiáját saját nukleáris fegyverkészletének javítására és bővítésére. Tegnap kijelentette: „Mint ahogyan a hidegháborúban, Európában külön veszélynek vagyunk kitéve egy újabb fegyverkezési verseny hatására” és pontosan ezért kell Európának a leszerelésért síkra szállnia, idézi őt az iráni PressTV angol nyelvű szolgálata.

„A globális gazdaság a héten: amerikai kereskedelmi hiány, kínai kereskedelmi többlet” címmel az amerikai Wall Street Journal arról ír, hogy holnap az amerikai kereskedelmi minisztérium ismerteti a múlt év decemberi adatokat. A lap szerint a kereskedelmi deficit még a novemberinél is nagyobb, 52,1 milliárd dollár összegű lesz, noha már novemberben hat éve a legnagyobb volt. Szerdán várható, hogy a kínai valutatartalékot jelentik be, amely tovább nő már a 11-ik hónapja és el fogja érni a 3,17 billió dollárt. Csütörtökön pedig a januári kínai kereskedelmi többletet jelentik be, amely szintén várhatóan tovább nő és eléri az 56,4 milliárd dollárt.

Az Európai Unió mérlegeli, hogy leállítsa-e Németország és több gazdag uniós tagország számára a strukturális alapok juttatását, mert a brexittel Brüsszel pénzszűkébe került. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ezt egy február 14-i megbeszélésen akarja megvitatni. Ha így döntenek, az EU a 2021-től 2028-ig tartó hétéves pénzügyi periódusban 100 milliárd eurót takarítana meg. A megvonás Franciaországot, Hollandiát és Svédországot is érintené, jelenti a DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN nevű német hírportál.

„Putyin legnagyobb hibája saját maga” címmel a Süddeutsche Zeitung nevű balliberális német lap moszkvai keltezésű tudósításában arról ír, hogy az orosz elnök a március 18-i választásokon hatalmas győzelemre számíthat negyedik elnöki mandátumához, noha semmilyen konkrét sikereket nem ért el. A gazdaság stagnál, a reáljövedelmek csökkennek és egyre több a szegény. Ugyanakkor szombaton az országban több mint fél millió ember éltette Putyint és a hazát. A tudósítás egy szóval nem említi az Oroszország ellen életbeléptetett amerikai és európai gazdasági szankciókat.

(Echo TV nemzetközi lapszemléje, először ma 11:55-kor)

/Évek óta látszik: Sigmar Gabriel a német koalíció egyetlen, következetesen nem a konfliktusok éleződése, hanem a béke és az együttműködés támogatója. Ha párttársa, a velejéig rothadt Martin Schulznak sikerül őt kinyomva megkaparintania a külügyminiszteri posztot, az USA minden ellenállás nélkül gyalogol majd neokon tervei megvalósításában e téren is./

 

Megosztás: