Bécs – „Hősök tere: a Hősök tere Hősök tere marad”

 

A szociáldemokraták úgy vélték, hogy a Hősök tere ideológiai öntudatosságában „némileg túlterhelt”. A Hősök terét „Köztársaság térré” vagy a „Demokrácia terévé” akarták átnevezni.

Az idézett cím az osztrák, magát tényleg joggal cenzúramentesnek nevező Unzensuriert.at hírportálon jelent meg úgy, hogy szinte hallani a megkönnyebbült felsóhajtást, amit a bécsi Hősök-teréről készült fotó képaláírása így fejez ki: „A Hősök tere az átnevezés vörös terveit egyelőre túlélte.”

Ugyanerről az osztrák közszolgálati ORF hírportálja is hírt ad, azzal a jóval visszafogottabb címmel, hogy „A Hősök terét nem fogják átnevezni”.

Nézzük tehát a hírt magát.

A politikai tollazatát vörös-feketéről türkíz-kékre váltott osztrák kormány a volt koalíció baloldali részének kedvenc projektjét a sírba juttatta. Ez pedig Bécsben a Hősök terének átnevezése volt.

Thomas Drozda (SPÖ) korábbi, művészetekért és kultúráért felelős miniszter, valamint Andreas Mailath-Pokorny (szintén szoci), a bécsi kulturális városi tanácsos, az elmúlt években újra és újra azt a tervüket próbálták keresztülvinni, hogy a Hofburg előtti Hősök terét megfosszák hagyományos nevétől. A szociáldemokraták úgy vélték, hogy a Hősök tere ideológiai öntudatosságában „némileg túlterhelt”.

Ők ketten Oliver Rathkolb osztrák történésszel és a „Történelem háza” projekttel együtt,

a Hősök terét „Köztársaság térré” vagy a „Demokrácia terévé” akarták átnevezni.

A Néppárt és a Szabadság Párt (FPÖ) az átkeresztelés ellen lépett fel. És ezt az álláspontjukat egyáltalában nem változtatták meg az új kormánykoalíció idején. Minek utána a Hősök tere a Hofburg igazgatóságának a tulajdonában áll, ezért Bécs városának – amely egyébként gondoskodik a közterek átnevezéséről – nincs ebbe beleszólása. Ezzel sikerült megakadályozni a köztereken lejátszódó olyan további obskúrus akciókat, mint a Ballhausplatzon lévő „Dezertőr-emlékmű”, mely a helyet inkább lemészárolja, mintsem gazdagítaná.

A fektetett betontömbökből álló emlékmű a nemzeti szocialista rendszer katonaszökevényeire emlékezik, és aki nem szeret unatkozni, ne nézze meg.

Az erről szóló közszolgálati tudósítás még hozzá teszi, az FPÖ az egész névváltoztatási vitát „perverznek” találta. Ezzel szemben Mailath-Pokorny városi tanácsos a névváltoztatási javaslatot „érdekesnek és vitára méltónak” ítélte.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/hosok-tere-hosok-tere-hosok-tere-marad-2697949/

 

Megosztás: