A két Korea végre beszél egymással, de Trump a közeledés útjába áll

THE REAL NEWS

A független The Real News („Valódi hírek”) amerikai hírportál egy-egy adott témában eminens szakértőkkel készített videóbeszélgetéseit minden esetben le is írja.

A világbékét fenyegető koreai-amerikai helyzetről ezúttal Tim Shorrock-kal, egy olyan washingtoni újságíróval beszélgetett, aki fiatalságát Dél-Koreában töltötte és a hetvenes évek óta tudósít/ír a két Koreáról.

Legutóbb két hónapot töltött Dél-Koreában.

Elmondta, igen komoly, pozitív tény, hogy a két Korea elkezdett közeledni egymáshoz és megindul a párbeszéd. Ami nagyon nem tetszik Trump elnöknek.

De bizonyos kényszerhelyzetbe került. Le is mondták a jövő hónapi Téli Olimpiai Játékok idejére tervezett közös hadgyakorlatukat azzal, hogy azt később megtartják.

Remélhető az is, hogy Észak-Korea sportolóit elküldi a játékokra.

Washingtonban Dél-Koreát az USA „tartozékának” tekintik, mint azt Daniel Russel, az Obama-kormány egy volt tisztségviselője nyíltan ki is mondta. Persze szoros gyeplőn tartják, ami szégyenletes és arrogáns, mondta Shorrock.

Kifejtette, e közben az USA valódi ellensége Kína és a kínai növekedés, a kínai gazdasági és katonai erősödés.

/Ezzel kapcsolatban az e témában korábban az EchoTV-nek készült, itt kedden kitett reggeli sajtószemlének e részét érdemes felidézni:


A vezető amerikai lap, a New York Times rendkívül veszélyesnek tartja azt, hogy Kim Dzsong-un észak-koreai vezető a nukleáris fegyverek és interkontinentális rakéták idei tömeggyártását beharongozó újévi beszédében új stratégiai fordulatként azonnali közvetlen párbeszéd megindítását ajánlotta fel Dél-Koreának. Az Észak-Koreával szembeni harciasságot trombitáló Trump elnök és a dél-koreai vezető közötti izzó feszültséget érzékelve Kim Dzsong-un ugyanis éket akar verni Szöul és Washington hét éve tartó szövetsége közé. Mún dél-koreai elnök már megpengette, hogy gazdaságilag és diplomáciailag nyitni szeretne Phenjan irányába, amit eddig az észak-koreai média mereven elutasított, mert Mún elnököt az USA gerinctelen lakájának ábrázolta. /

Megdöbbentő, hogy míg a világon a békeszerető emberek száz és száz milliói fogadták örömmel a feszültség enyhülésének jeleit, csakúgy mint a kínai és az orosz kormány hivatalos nyilatkozataiban (mint itt több olvasható), addig ilyen, vegytiszta neokon papagáj hangok jelennek meg erről nálunk is, követve a legvadabb nyugati neokon befolyásoltságú médiumokat:

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/beindult_eszak-korea_ordogi_terve.654271.html

A cikk összefoglalója a béke felé tett lépésről, azaz az „ördögi tervről”:

„A szakértők Kim Dzsongun észak-koreai diktátor hátsó szándékait látják a mögött, hogy a sztálinista rezsim feje engedélyezte az országa és Dél-Korea közötti tárgyalások újrakezdését. Donald Trump amerikai elnök saját sikerének tartja a kedvező változást, amely azonban vékony jégre csalhatja Dél-Koreát.”

Megosztás: