„Emeld a poharad a holokausztra” – kijevi graffitik

„Emeld a poharad a holokausztra!”, mázolta fel valaki a kijevi holokauszt múzeum bejáratára. Hasonló jellegű grafitiket festettek az ukrán fővárosban lévő más zsidó intézményekre, egy zsinagógát is beleértve. Az izraeli külügyminiszter súlyos aggodalmát fejezte ki az antiszemitizmus ezen megjelenítése miatt és elvárja, hogy az ukrán kormány határozott lépéseket tegyen az antiszemitizmus jelenségének kiküszöbölésére és arra, hogy a bűnösöket az igazságszolgáltatás elé állítja, jelenti a Russia Today tévéhálózat angol nyelvű szolgálata.

Ugyanennek a tévéhálózatnak a német nyelvű szolgálata arról tudósít, hogy a BBC megcenzúrázta azt az interjút, amelyet Hilarion, az orosz ortodox egyház metropolitája adott a brit kormányszócsőnek. Amikor feltették neki a kérdést, hogy helyénvalónak látja-e Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszú elnöki uralmát, azzal felelt, hogy Erzsébet királyné már hatvan éve uralkodik. A kérdést és a választ a BBC világszolgálata kivágta. Az erről szóló tudósítás megjegyzi, egyebek között, hogy Angela Merkel német kancellár, Roosevelt amerikai elnök, Bruno Kreisky osztrák kancellár vagy Olof Palme svéd miniszterelnök is több mint tíz évet töltöttek hivatalukban.

Látható idegességgel ír az amerikai Politico brüsszeli kiadásának ma reggeli szerkesztőségi kör-emailje arról, hogy egy müncheni lap jelentése szerint Orbán Viktort, mint a Politico fogalmaz, „Merkel legláthatóbb ellenfelét az európai színpadon”, meghívták a „bajorok” egy kora januárban tartandó csúcstalálkozójukra, ahová Sebastian Kurz osztrák kancellárt szintén meghívták. A Politico megkérdezte erről a bajor CSU parlamenti csoportját, de az éppen úgy nem volt hajlandó válaszolni, mint ahogyan a magyar kormány, amelyet a Politico ugyancsak megkérdezett a meghívásról.

A jobboldali német Focus hetilap viszont kapott választ Orbán Viktor bajorországi meghívását illetően. Azt Alexander Dobrindt, a bajor CSU bajor parlamenti frakcióvezetője erősítette meg a Focus online ma reggeli kiadásában ezekkel a szavakkal: „Ha Európa esélyt akar kapni a szolidaritásra a menekültpolitikát illetően, akkor fontos, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljunk és mutassunk tiszteletet hivatala iránt”.

Abszurditásnak nevezi a brit Daily Telegraph napilap azt az exkluzív értesülését, hogy Macron francia elnök januárban követelni fogja Theresa May brit miniszterelnöktől, a londoni kormány járuljon hozzá a Csalagút franciaországi bejáratánál a Brexit után létrehozandó új határellenőrzési állomások költségeihez.

(A képen látható felirat magyar jelentése: „Ki a zsidókkal! Ukrajna az ukránoké!)

(Echo TV nemzetközi lapszemléje, először ma 11:55-kor)

Megosztás: