Katalán népszavazás: súlyos csapás Madridra és az EU-ra

Súlyos csapást mértek a tegnapi szavazáson a katalóniai elszakadáspártiak Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azon reményére, hogy lecsillapítja az ország alkotmányos válságát, írja a vezető amerikai lap, a New York Times cikkét. Azzal folytatja, hogy nem csak a madridi kormány, de számos uniós tagország is fél a növekvő populizmus és nacionalizmus idején jelentkező szeparatizmustól saját országukban és hogy gyakorlatilag nincs politikus Spanyolországon kívül sem, aki támogatná Katalónia elszakadását. A szavazásra felhívó miniszterelnök most országos szinten is meggyengült és a szavazás eredménye mindkét oldal szélsőségeseit erősíti, nyilatkozott egy barcelonai egyetemi tanár a lapnak. A kis többséggel nyertes, de több pártban lévő szeparatistáknak most ugyanakkor nehéz dolguk lesz megalakítani a tartományt vezető kormányt.

Szinte a teljes világsajtó igen élesen bírálta Donald Trump amerikai elnök erőszakos, fenyegető fellépését azokkal szemben, akik az ENSZ közgyűlésén meg merik szavazni az Egyesült Államoknak Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését elítélő határozatát. Annak ellenére, hogy Trump az ellene szavazó országoktól az amerikai segélyek megvonásával fenyegetőzött, tegnap elsöprő többség szavazott az elítélő határozat mellett. A müncheni balliberális Süddeutsche Zeitung azt írja, Trump úgy viselkedik a diplomácia színterén, mint egy minden alsós nebulót szétverni akaró felsős az iskolaudvarban. De az ENSZ nem iskolaudvar és Trump az ellenkező hatást érte el fenyegetéseivel.

A legolvasottabb német hírportál reggeli szerkesztőségi kör-emailje felsorolja az Egyesült Államok és Izrael mellett, az ENSZ-ben a határozat ellen szavazó 9 országot – Guatemala, Honduras, Togo, a Marshall szigetek, Mikronézia, Nauru és Palau -, hozzátéve, a névsor magáért beszél.

Az iráni globális PressTV angol nyelvű szolgálata idézi John Brennant, a CIA volt igazgatóját, aki szintén elítélte Trump elnök Jeruzsálemmel kapcsolatos magatartását és azt mondta, az elnök olyan tulajdonságokkal bír, mint amilyenek a „nárcisztikus, bosszúálló autokratákat” jellemzik.

A brit parlament alsóházában tegnap történt bizarr eseményről tudósít a Russia Today globális orosz tévéhálózat angol nyelvű szolgálata. A parlament tagjai követelték, hogy a látogatói galériáról vezessenek ki egy fényképezgető, gyanúsan viselkedő „orosz diplomatát”. A teremben tartózkodó képviselők az oroszoknak a Brexit népszavazásban történt állítólagos beavatkozásáról  tárgyaltak. A kivezetett gyanús ember pár perc múlva visszatérhetett és folytatta fényképezgetését, miután kiderült, egy amerikairól van szó.

(Echo TV nemzetközi lapszemléje, először ma 11:55-kor)

 

Megosztás: