A norvég rádiózás katasztrofális átállása DAB-ra

Nagy vihart kavart a norvég parlamentben egy frissen napvilágot látott dokumentum, amelyet az Aftenposten című napilap hozott nyilvánosságra. A 2012 májusában kelt és nagyrészt titkosított megállapodásból kiderül, hogy az idén februárban elkezdett és december közepével véget ért átállás az analóg rádiózásról az elvileg jobb minőségű és modernebb DAB rendszerre (Digital Audio Broadcast) hátrányosan érinti a piac eddigi szereplőit, ugyanis 2031. december 31-ig olyan exkluzív jogokat biztosít két külföldi multinacionális műsorszolgáltatónak, ami gyakorlatilag kirekeszti és ellehetetleníti a többi kereskedelmi csatornát.

Mint kiderült, a stockholmi székhelyű Modern Times Group és a hamburgi Bauer Media a Telenor egyik leányvállalatával karöltve gyakorlatilag titokban bekebelezte a komplett norvég kereskedelmi rádiózást az elkövetkezendő 15 évre.

Az üggyel kapcsolatban Morten Wold, a norvég parlament kulturális bizottságának tagja és médiapolitikus kijelentette: „A DAB rendszert az emberek akarata ellenére verték keresztül. Ismét bebizonyosodott, hogy az átállás elhamarkodott és fölösleges volt”.

Egy felmérés szerint, melyet a szintén norvég Dagbladetben tettek közzé, a hallgatók 56 %-a kifejezetten elégedetlen az új rendszerrel. Mindennapos jelenség, hogy egy rádióállomás egyszerűen elhallgat.

/Mindez azért különösen is kínos, mert  DAB-ot csak az arra alkalmas készülékkel lehet fogni. Vagyis az egész országnak vagy új rádiókészüléket kell venni mind a lakásba, mind a kocsiba, vagy a meglévőt alkalmassá tenni digitális vételre./

Az alábbiakban találhatók a vonatkozó norvég források, plusz a hazai balliberális 24.hu, amely januárban már az átállás hírének olvastán nyerített az örömtől, hogy már megint milyen frankók ezek a norvégok./

 

https://www.aftenposten.no/kultur/i/5V01ae/To-selskaper-kontrollerer-nasjonal-reklameradio-til-2032

 

https://www.aftenposten.no/kultur/i/VRbKo6/DAB-saken-skal-opp-i-Stortinget—Avtalen-taler-ikke-dagens-lys

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/baard-54-tente-julestjerna-da-sluttet-dab-radioen-a-virke/69151166

 

https://www.dagbladet.no/kultur/folkets-knusende-dom-en-av-to-er-misfornoyd-med-dab/69078453

 

https://24.hu/media/2017/01/10/lekapcsoljak-a-hagyomanyos-fm-radioadasokat/

 

 

 

 

Megosztás: