Nagy-Britannia orosz földgázt kap karácsonyra az amerikai szankciók dacára

EURACTIV

Decemberben először az Egyesült Királyság közvetlenül kap földgázt Oroszországból, miután attól tartott, hogy a  téli kereslet felfelé nyomja az árakat.

Miután Putyin orosz elnök a múlt héten megnyitotta a 22 milliárd dollárba került Jamal Cseppfolyósított Földgáz (LNG) üzemet a sarkkörön , a projekt egyik első vevője az Egyesült Királyság és már meg is indult a szállítás a rendeltetési helyre.

Putyin személyesen nyomta meg a tartályhajó  feltöltő gombját és elmondta, hogy a Jamal állomás rendkívül fontos projekt, amely biztosítja Oroszország és gazdasága jövőjét.

Az energiaárak Nagy-Britanniában emelkedtek az elmúlt napokban, miután lezárták az Északi-tengeri csővezetéket az Ausztriában lévő földgázterminálban bekövetkezett robbanás és kár nyomán és amely miatt Olaszországnak is rendkívüli állapotot kellett elrendelnie.

Csakhogy a földgázt szállító Novatek vállalat az amerikai szankciók  egyik célpontja és ez a tény Washingtonban nem fog örömet okozni. A Novatek könyvelésében néhány „kreatív trükköt” hajtott végre, hogy kibújjon a szankciók alól.

Megosztás: