28 német várost a rossz levegő miatt autóhasználati tilalom fenyeget

„28 német várost fenyeget autóhasználati tilalom” címmel a müncheni szerkesztésű Süddeutsche Zeitung napilap arról ír, hogy egyre kellemetlenebb a levegő számos német városban, ahol messze túllépték a megengedhető éves 40 mikrogramm átlagos széndioxid értéket. Vonatkozik ez Berlinre, Münchenre, Kölnre, Stuttgartra, Düsseldorfra és több más városra. A levegő rontásában a lap szerint elsősorban a diesel meghajtású autók a ludasak. Ma német polgármesterek Merkel kancellárral diesel-csúcstalálkozót tartanak.

Az amerikai kormány és az amerikai háborús neokonzervatív héják szócsöve, a prágai központú Szabad Európa/Szabadság Rádió Kijevből jelenti, hogy ukrán politikusok riadalommal reagáltak olyan napvilágot látott jelentésekre, melyek szerint az Európa Tanács tervezi, hogy megszünteti az Oroszország ellen életbe léptetett szankciókat attól való félelmében, hogy Oroszország kilép a strasbourgi intézményből. Dmitro Kuleba, Ukrajna Európa tanácsi nagykövete az adónak nyilatkozva elmondta, hogy itt már messze nem Ukrajna érdekeiről van szó, hanem az egész térség érdekeiről azért, hogy meg lehessen védeni az Európa Tanácsot az orosz zsarolástól és attól, hogy Oroszországnak tegyen kedvezményeket. Kijevben nagy dühöt váltott ki az is, hogy Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács elnöke európai fővárosokban járva figyelmezteti beszélgetőpartnereit, hogy Moszkva otthagyhatja a 47 tagú Európa Tanácsot, ami nagyon káros lenne, mert e Tanács felügyeli az európai emberi jogok megállapodását és az Európai Emberjogi Bíróságot és egy Oroszország nélküli Európa hatalmas hátralépés lenne a kontinens számára. Kijev szerint ez azt mutatja, hogy Jagland Stockholm-szindrómában szenved és orosz érdekek túszává vált.

Az amerikai főváros lapja, a Washington Post  szokás szerint 17 nyomtatott oldal terjedelmű reggeli szerkesztőségi kör-emailjét azzal a riasztó hírrel kezdi, hogy visszájára fordult Donald Trump elnök azon látható erőfeszítése, hogy hallgatólagosan támogatja Szaúd-Arábia nagyravágyó koronahercegének a tervét, amellyel az olajban dúskáló királyságot drámai konfrontáció-sorozatba vonja be az egész térségben. Visszafelé sült el az az elképzelése, hogy ha lemondatja a libanoni miniszterelnököt, akkor bukik a bejrúti kormány és a libanoniak a Hezbollah párt ellen fordulnak. Pontosan az ellenkezője történt. Az Irán által támogatott síita Hezbollah párt Michael Aoun  keresztény libanoni elnök koalíciós kormányának igen erős tagja és Libanonban a többség úgy gondolja, hogy Szaad Hariri szunnita libanoni miniszterelnök Rijadban bejelentett lemondását a szaúdiak csikarták ki.

(Echo TV nemzetközi lapszemléje, először ma 11:55-kor)

 

 

Megosztás: