John Perkins („Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai”) interjúja a CIA, stb. szervekről

SPUTNIK

A Sputnik News német és angol nyelvű portálján is közölte azt a kétrészes interjút, amelyet John Perkinsszel készített.

Ez az ismertetés az interjú második részére vonatkozik.

Perkins könyve magyarul is megjelent. Azt így reklámozza a kiadó/terjesztő:

Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai

John Perkins

„Ez a könyv bombaként hatott. Ritka eset. mikor imperialista kormányzati-nagyvállalati rendszerünk egyik belső embere tárja fel nyíltan a hálózat működését. Nagy áttekintésről és erkölcsi bátorságról tanúskodó munka.” (John E. Mack, a Harvard egyetem professzora, Pulitzer-díjas író)

Perkinst az interjúkészítő megkérdezi, hogy annál a tanácsadó cégnél, amelynél dolgozott, kaptak-e utasításokat a CIA-tól vagy a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA).

Perkins elmondta: soha nem kaptak utasításokat a Világbanktól, az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségtől (USAID) vagy az amerikai pénzügyminisztériumtól. Volt viszont megállapodásuk a pénzügyminisztériummal Szaúd-Arábiát illetően. Viszont cége kapott pénzt tőlük. Őt pedig a cége fizette. Az NSA-val vagy a CIA-val soha nem volt közvetlen kapcsolatuk. Minden esetben a kapcsolat közvetítőkön keresztül létesült.

Cége bizonyos infrastruktúra projekteket hajtott végre fejlődő országokban. Tehát a kormány mindig tudta azt mondani, hogy semmi köze e projektekhez.

Vállalatának éveken át dolgozva Perkins meglátta, mi történik. Így az, hogyha egy adott ország nem volt hajlandó együttműködni Perkins cége által javasolt projektben, akkor rájuk küldték a „gazdasági bérgyilkosokat”, akik mindent megpróbáltak, beleértve az államcsínyek, lázadások, sőt gyilkosság megrendezését, hogy megbuktassák az együttműködni nem  hajlandó kormányt.

Elmondta azt is, amikor kiderült, könyvet ír tapasztalatairól – ami nemzetközi bestseller lett -, zsarolni kezdték. Kapott egy másik tanácsadó cégtől igen jó ajánlatot azzal, hogy a könyvét ne írja meg.

Perkins megírta könyvét. Majd megalapította a Dream Change (Álomváltozás) nevű szervezetét azért, hogy megváltoztassák a „ragadozó kapitalizmus” paradigmáját. Azt akarják megváltoztatni, ahogyan az emberek a valóságot látják. Mert ha sok ember látja a valóságot egy bizonyos módon, akkor az hatással van erre a valóságra. És Perkins szervezetével ezt a látásmódot akarja befolyásolni.

Az interjúban elmondta: a világ mély válságban van. Olyan gazdasági és katonai rendszerek uralják, amelyek veszélyeztetik az egész bolygót. A világot irányító globális vállalatok figyelmen kívül hagyják tevékenységük negatív következményeit. Perkins, mint mondta, ezen akar változtatni.

 

Megosztás: