A budapesti Kína-KKE csúcs nagy fejlődést hoz és előre viszi a kínai-EU együttműködést

 

XINHUA

Budapestről jelenti a Hszin-hua (XINHUA) hírügynökség,  hogy a hat évvel elkezdődött együttműködés Kína és 16 Közép- és Kelet-európai országok (K-KKE) között jelentősen halad előre.

Li Kö-csiang miniszterelnök is Budapesten lesz a november 26-tól november 29-ig tartó K-KKE csúcstalálkozón.

Duan Jielong,  budapesti kínai nagykövet néhány nappal ezelőtt elmondta, a politikai koordinálásában, a gazdasági együttműködésben, a kulturális cserében és számos más téren igen jelentős eredményeket lehet elkönyvelni. Országa és a 16 KKE ország közötti kapcsolatokat a legjobbaknak nevezte  a történelem során.

Kína több mint 9 milliárd dollárt fektetett be a KKE országokban, míg azok 1,4 milliárd dollárt Kínában. A kölcsönös kereskedelem meghaladta a 49 milliárd dollárt, ami az öt év alatt évi 14,5 százalékos növekedés. Kína importja a KKE országokból 21,9 százalékkal nőtt.

A két fél az infrastruktúrát és az ipari partneri kapcsolatokat is fejleszti.

E projektek része a Magyarország-Szerbia nagy sebességű vonat, a Kína-Szerbia barátság híd a Dunán át Belgrádban, valamint az autópálya projektek Macedóniában és Montenegróban.

Magyarország, Litvánia és Lengyelország a kínai kötvénypiacon is aktív.

A két fél közötti turistaforgalmat illetően, tavaly 1 millió volt a kölcsönös látogatók száma.

Huang Ping, a Kínai Tudományos Akadémia Európai Tanulmányok Intézetének igazgatója elképesztő távlatokat emlegetett a két fél közötti együttműködés jövőbeni eredményeképpen. Idézte Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki elmondta, a 16+1-es együttműködés fontos út az Új Selyemút kezdeményezés beintegrálásához az Európai Gazdasági Közösségbe és az újabb motort jelent a Kína-EU együttműködésnek.

Azt is elmondta, hogy a 16+1-es együttműködési projektek sehol nem ütköznek a Kína-EU kapcsolatokkal.

Az Európai Unió képviselői megfigyelőkként vesznek részt a budapesti csúcson.

 

Megosztás: