Daniel McAdams nekimegy az amerikai külügy magyarországi médiát „segítő” bejelentésének

RON PAUL INSTITUTE

Ez kellett még Daniel McAdamsnak, Magyarország legjobb amerikai barátjának, a Ron Paul Intézet ügyvezető igazgatójának!

Mármint hogy az amerikai külügyminisztérium bejelentette, új programot indít a magyarországi médiatájkép befolyásolására.

Cikkét így indítja:

„Az álszentség lehet az amerikai külpolitika egyetlen, következetes vezérelve”.

Azzal egy időben, hogy Washington bejelenti: az orosz RT America tévéhálózat vagy külföldi ügynökként jegyzi be magát, vagy embereit letartóztatják, az amerikai külügyminisztérium Demokrácia, Emberi Jogok és Munkaügyi hivatala bejelentette: programot indít, amellyel keményen beavatkozik a NATO-partner Magyarország belső médiájába.

Vagyis az amerikai igazságügyi minisztérium lecsap az RT (Russia Today) America-ra, amiért szerinte manipulálja a belügyeket, miközben az amerikai külügyminisztérium új programot hirdet a magyar belügyek manipulálására.

Háromnegyed millió dollárt adna Washington neki tetsző magyarországi médiumoknak, hogy növelje a polgárok hozzáférését belföldi és globális témákról szóló tárgyilagos információkhoz. „Milyen alapon választ ki az Egyesült Államok nyerteseket és veszteseket a különféle magyar médiakörnyezetben? Mióta van joga egy kormánynak meghatároznia, hogy melyik hír ’tárgyilagos’ egy másik országban. Magyarország nem olyan ország, amely ’rezsimváltásra’ szorul, mert teljes demokrácia, ahol az emberek akaratukat rendszeresen fejezik ki az urnáknál és ahol a médiumok szabadon versenyeznek az eszmék piacán”.

Majd: „Washington magyar médiaprojektje egyértelműen azt célozza, hogy beavatkozzon ennek az országnak a belpolitikai környezetébe”.

Magyarország 1989 óta demokrácia és egyáltalában nincs szüksége az Egyesült Államokra, hogy megmondja, mely típusú médiumokat támogat és melyeket kell elnyomni.

A valóságban egy amerikai kormányzati programról van szó annak biztosítására, hogy a magyar média Washington politikai vonalát kövesse.

A magyarok nagyon is ismerik ezt a mérgező beavatkozást külső szuperhatalomtól: a Szovjetuniónak hívták. Vajon Washington ezt a szerepet akarja magára vállalni?

E program egyet jelent az Orbán-kormány hátba döfésével.

Orbán volt azon kevesek egyike Európában, aki támogatta Trumpot elnökjelöltsége idején.

A cikk ezzel kapcsolatban több fontos mozzanatra emlékeztet.

Orbán ezen  magatartása úgy nézett ki, hogy kifizetődik. Trump elnök  még a múlt hónapban is dicsérte Orbán Viktort és jelezte, a magyar miniszterelnök „meghívotti listáján” szerepel.

Majd Trump külügyminisztériuma programot indított a magyar nemzeti szuverenitás aláásására azzal,  hogy beleártotta magát a magyar médiapiacba.

Daniel McAdams azután feltesz néhány kérdést.

Vajon mi lenne akkor, ha Kína néhány millió dollárt küldene az USA-ba pár ottani, Peking-barát kiadvány megsegítésére? Vagy ha Teherán tenné ugyanezt, hogy erősítse az ajatollah pártjának vonalát? Hiszen Washington még az RT Americát se tűri el, noha abban nagyrészt amerikaiak dolgoznak, de merészel olyan műsorokat sugározni, amely kihívást jelent a neokon külpolitikai vonallal szemben. „El a kezekkel Magyarországtól!” – követeli McAdams.

Majd azt javasolja Orbán Viktornak, ne engedje, hogy az oly nagy áron megnyert szabadságot az amerikai neokonok kitépjék az ország kezéből. „Ha nem fordul szembe a magyar szuverenitás ezen megsértésével, a neokonok növelni fogják a nyomást. Mert a neokonok Orbánt ki akarják lökni a hatalomból”.

Majd idézi Anne Applebaumnak a Washington Postban a napokban megjelent cikkét, amelyben Orbán Viktort neobolseviknek nevezi. És nagy hibának nevezi, hogy a magyar miniszterelnök épp Applebaum szervezetét, az International Advisory Council of the Center for European Policy Analysis-t pénzeli.

„A neokonok elővették a késüket Ön ellen. Okosabb lenne, ha jobban felmérné, kik a barátai és ellenségei az Egyesült Államokban… mielőtt túl késő.”

Áll a zárómondatokban.

 

Megosztás: