Már megint hitlerezte Kurzot a Titanic

DIE PRESSE

A Titanic nevű német szatirikus magazin durván lehitlerezte Sebastian Kurz külügyminisztert, a választásokon nyertes néppárti elnököt. Egy héttel azután, hogy Kurzot bébi Hitlernek nevezte.

A Kurzot mutató fotón ez a szöveg olvasható:

„Österreich auf Crash-Kurz: Baby-Hitler macht den Führerschein”.

A mondat lefordíthatatlan magyarázat nélkül.

A „Crash-Kurz” több dologra utal. Egyrészt az angol „crash course”-ra, ami gyorstalpalót jelent. A „crash” szó maga nekicsapódást, ütközést jelent. Egyértelműen emlékeztetve Jörg Haider volt szabadságpárti elnök halálos kimenetelű autós balesetére vagy „balesetére”. Vagyis figyelmeztetve Kurzot arra, hogy nekimehet valaminek és az életével fizet.

A kettőspont utáni mondatrész egyszerű fordítása azt jelenti, hogy „A bébi Hitler jogosítványt szerez”. A mélyebb, asszociatívabb értelmezés pedig azon szójáték, hogy a „Führerschein” (jogosítvány) szóban a „Führer” nem csak vezetőt, hanem vezért jelent, azaz Hitlert.

Mindehhez annyi kommentár fűzendő, hogy a Titanic kezd átmenni Charlie Hebdo-ba. De neki nem kell rettegnie, mert az általa sértettek tündéri nyugalmúak és nem fogják szétlőni a szerkesztőséget vagy saját folyóirataikban fordított módon „tréfálkozni” a Titanc szerkesztősége lényegi valóságával. Nem is szólva arról, hogy Kurz elleni fenyegetésük „természetesen” nem meríti ki a „gyűlöleti bűncselekményt”.

Megosztás: