„Miért kell (talán) aggódniuk az amerikaiaknak a cseh választások miatt?”

FOREIGN POLICY

(Mielőtt az ismertetésbe kezdenék, egy megjegyzés: a címben szereplő „az amerikaiaknak” szó természetesen nem „az amerikaiakat” jelenti: egy iowai farmernek fogalma sincs, hogy jövő héten választások lesznek Csehországban. A szó a keleti parti és kaliforniai „aggódókat” jelenti.)

Ha Andrej Babis – Csehország második leggazdagabb embere – nyeri a jövő heti választásokat Csehországban, akkor „idegeskednek egyesek , a Cseh Köztársaságot – és vele együtt Közép-Európát és az Európai Unió egy darabját – átadja Moszkvának és elfordítja Brüsszeltől és Washingtontól. Mások azért aggódnak, mert Babis Prágát Budapest vagy Varsó illiberális ösvényére tereli. De azért a valóság egy kicsit bonyolultabb”, kezdi cikkét ez a…

Később megnyugtatja az olvasókat, hogy azért Babis nem Orbán vagy Kaczynski.

A legfontosabb az lesz, hogy kit választ koalíciós partneréül. Ha az ANO („Igen”) párt a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párttal áll össze, akkor bizony lecsaphatnak a civil társadalomra és szkepszissé válhat a beállítottság a Nyugat irányában. De ha a most kormányzó centrista szociáldemokratákkal állnak össze, akkor, vágyakozik a Foreign Policy, „marad a status quo”.

 

Megosztás: