Juncker beszéd brit sajtóvisszhangja: „Hála Istennek, hogy távozunk az EU-ból!”

A nagytekintélyű jobboldali brit lap, a Daily Telegraph ezzel a címmel kommentálja Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének az Európai Parlamentben tegnap elmondott beszédét az Európai Unió állapotáról: „Jean-Claude Juncker egyértelművé tette az EU antidemokratikus hajlamát. Hála Istennek, hogy otthagyjuk.” A lap hangsúlyozza, még a legfanatikusabb európai föderalisták se akartak hinni a fülüknek, amikor Juncker olyan, még aktívabb külpolitikát akart, amely kiküszöbölné minden állam vétójogát.   A beszámoló hangsúlyozza: „Az EU most a kommunizmus egy új formája felé halad, ahol minden hatalom központosítva van és a tagországoknak csak az engedelmesség marad”.

Az amerikai Politico brüsszeli hírportálja ezzel a címmel számol be a Juncker-beszédről: „Junckernek az egységesített elnökségre vonatkozó javaslatát kevesen tapsolták meg”. Ez arra vonatkozik, hogy a bizottsági elnök azt javasolta, saját elnökségét vonják össze az Európai Tanács elnökségével. Mark Rutte holland miniszterelnök ezt „romantikusnak” nevezte. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Juncker beszédre reagáló twitter üzenete csak azt dicsérte a beszédből, hogy Juncker elfogadhatatlannak nevezte a Keleten és Nyugaton árult élelmiszerek kettős minőségét. Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök pedig egy nagy „Stop” táblát feltartva reagált így: „Ne keverjük a szerepeket és az illetékességeket.”

Az orosz Russia Today globális televízió a Juncker-beszédről készült tudósításában kiemeli, amit Nigel Farage, EU-ellenes európai parlamenti képviselő mondott: Juncker „több Európát akar minden irányban és azt a népek beleegyezése nélkül vitelezik ki…Az, ahogyan Magyarországgal és Lengyelországgal bánnak, az embereket a szovjet kommunisták alatti időkre emlékezteti.”

/Echo TV nemzetközi sajtószemléje először: 11:55-kor. A fenti cikkek részletesebb ismertetése később./

Megosztás: