Ilyen még nem volt: az ENSZ figyelmezteti az USA-t a rasszizmus terjedésére

Az ENSZ-nek a rasszizmus elleni globális küzdelmével foglalkozó bizottsága „ultra ritka” „korai figyelmeztetést” adott ki az USA-nak címezve, figyelmeztetve, hogy az Egyesült Államokban „vészt jósló” a rasszizmus térnyerése. Az ilyen ritka jelek pedig nem egyszer előznek meg olyan helyzeteket, amelyekben polgárok erőszakos összecsapására vagy egyenesen polgárháborúra kerülhet sor.

Az ENSZ az elmúlt tíz évben ilyen előzetes figyelmeztetést adott ki Burundinak, Iraknak, Elefántcsontpartnak, Kirgizisztánnak és Nigériának. Az ENSZ Faji Megkülönböztetés Kiküszöbölésének Bizottsága (CERD) felhívta az Egyesült Államok vezető politikusait és magas rangú köztisztviselőit, hogy „ítéljék el a rasszista gyűlöletbeszédet és bűncselekményeket, amelyeket Charlottesville-ben és az egész országban elkövettek”.

A figyelmeztetést a CERD elnöke, Anastasia Crickley adta ki. E bizottság azt figyeli világszerte, hogy betartják-e a faji diszkrimináció minden formájának kiküszöbölésére vonatkozó nemzetközi megállapodást.

Crickley kijelentette, hogy „a világon nem volna szabad lennie egyetlen olyan helynek sem, ahol rasszista fehér felsőbbrendűségi eszméket vagy bármilyen hasonló ideológiákat hangoztatnak, amelyek elutasítják az emberi méltóság és egyenlőség alapvető emberjogi elveit”.

Az ENSZ figyelmeztetését ismertető Zerohedge hírportál emlékeztet arra, hogy a Los Angeles Times-ban Charlotttesville után ezzel a címmel jelent meg vezércikk: „Egy második polgárháború felé haladunk?”

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/ilyen-meg-nem-volt-az-ensz-figyelmezteti-az-usa-t-rasszizmus-terjedesere-2122933/

 

Megosztás: