Ezt is az USA-nak köszönhetjük: Afganisztán világbajnok ópiumexportban

RUSSIA TODAY

Afganisztánban az amerikai kábítószer ellenes politika irracionális. A gazdálkodóknak az ópiumtermesztés az egyetlen jövedelemforrásuk, és az amerikaiak által az országba pumpált dollár milliók a hadurak zsebében landol.

Most az amerikai hatóságok sürgetik a Trump kormányt, hogy vizsgálják meg a potenciális szálakat a rekord mennyiségű  afganisztáni ópiumtermesztés és Amerika heroin válsága között.

Az elemzők szerint a probléma gyökere a szegénység, ugyanis igen sok szegény farmer maradt a 2001-es amerikai és NATO inváziót követően és az afgán gazdaság összeomlott. /Saját megjegyzés: a tálibok idején NEM volt ópiumtermesztés az országban./

A nincsteleneknek nincs más kiútjuk, mint hogy ópiumot termesszenek. Egy amerikai szakértő elmondta az RT-nek, hogy minden egyes amerikai bankot már elítéltek a kábítószer kereskedelemből származó dollár milliárdok fehérre mosásáért, de ezen bankok vezetői egyike se ment börtönbe. Csak pénzbüntetést kaptak. Ahogyan esetükben sincs katonai megoldás, az afgán parasztok esetében annál kevésbé lehet ilyet alkalmazni.

Az amerikai ópium „ragály” igazi oka, hogy az orvosok túlzott mennyiségben írnak fel opiátokat fájdalomcsillapítási célokra szegény környékeken. Az emberek ott ezt nem tudják kifizetni és ezért vásárolnak a gyógyszer helyett annál olcsóbb heroint, ami mind jobban duzzasztja az igényt.

 

Megosztás: