Magyar Nemzet: Hibátlan korszakunk van! Ne szavazz a korszakváltókra!

Akik legalább mérsékelten gyakorlottak a nyomtatott sajtó olvasásában, tapasztalták,  az adott szám legfontosabb üzenetét, vagyis a címlapon, a hajtás fölötti címet és szöveget nem szabad olyan szavakkal fogalmazni, amely a feltételes módot („hat-het”) tartalmazza. Az ilyen spekulációknak ott van még 15,5 vagy 19,5 további oldal.

Egy lapot a legprominensebb helyén tényekkel lehet eladni.

A helyett a Magyar Nemzet gyakran hirdeti önmagát feltételes sztorikkal a hajtás fölötti részen. Ami nagyjából annyi közelségben van a valósághoz, mintha az „X megölte Y” helyett „X megölhette volna Y”-t hirdetnénk.

Az ilyen „hat-het” cikkek alátámasztására kivétel nélkül névtelen források sorakoznak fel.

De a mai kiadás még ezen is túltett.

A cím ez volt: „Mészáros viheti a rádiót Vajna elől”. Még szintén a hajtás fölötti szövegben pedig e feltételezést tömegben gyártó lapnál is példátlan mondat olvasható: „Immár hónapok óta rebesgetik, hogy a Fidesz vezérkara még a választások előtt befejezi a hazai rádiós piac…”.

Rebesgetik.

Ha a rebesgetés tárgya mégsem valósul meg, semmi baj, hiszen e lap azt írta, „rebesgetik”.

Most pedig nézzük meg, hogy a Fidzsi-szigetektől Paraguayig mi a szokás a címoldalas, hajtás fölötti címeknél, illetve szövegeknél.

Természetesen tényközlés.

De kezdjük a panorámánkat a többi hazai országos politikai napilappal szintén a mai napon.

Magyar Idők főcím: „Molnár Zsolt vétkes feledékenysége”.

Alcím: „Súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent a laptopügy”.

A Magyar Hírlap több sorban írt címei mindegyike tény Czeglédy Csabáról, aki „előzetesben is megkapja a fizetését”, és aki Botka és Gyurcsány ügyvédjeként „havi háromszázezer forintot markol fel Szombathelytől.”

A Népszava hajtás fölötti főcíme: „Szög a V4-ek koporsójába”, ami ugyan hazugság, de legalább kijelentő módban van.

Alcím: „Kettős játszma: Összeomolhat az utóbbi időben amúgy is repedező visegrádi együttműködés. Pozsony jelezte: hajlandó befogadni menekülteket”.

Itt már persze van hat-het, amivel szemben szerény jóslatunk: a V4 nem fog összeomolni.

Most pedig nézzük a találomra kiválasztott Fidzsi-szigetek vezető lapjának, a Fiji Times online portálja vezető hírét:

Főcím: „Fiji megindítja az AM rádiószolgáltatást”

Alcím: „Vorege Bainimarama, Fiji miniszterelnöke a jövő héten megindítja az AM rádiószolgáltatást”.

Képzeljük el, ha egy ilyen hírt került volna ott a kezdő oldal főhelyére: „Azt rebesgetik, hogy Bainimarama miniszterelnök akár le is lőhet AM adókat”.

A paraguayi Ultima Hora portáljának fő címe: „Erős rendőri jelenlét a törvényhozás előtt a parasztok földtámogatásának vitája előtt”. (A mellékelt fotó az Ultima Hora eme fősztorijának illusztrációja)

Ez is totál tény. Ahelyett, hogy „Forrásaink szerint a rendőrség akár bele is lőhetett volna a tömegbe.”

Ami – és ez a lényeg – a Magyar Nemzet címéből viszont rejtve kihallatszik: Magyarországon egy olyan csodálatos rendszer van, amelyben tényszerű rosszat nem lehet naponta találni még egy ultrakritikus napilapnak sem, és ezért már nem csak a „hat-het”, hanem a „rebesgetés” világába kell menekülni.

Vagyis a kérdés feltehető: vajon van még a világon egy olyan autokrata-plutokrata-illiberális rezsim a magyaron kívül, ahol nincs tényszerű rossz?

Azaz a hajtás fölötti cím üzenete: kedves olvasó, nehogy korszakot válts a „Korszakváltókkal” vagy bárki mással, mert akkor olyan világ jöhet, amelyben az akkor ellenzéki napilapok majd rebesgetések helyett tényszörnyűségekkel próbálják példányszámukat növelni és a szakma alapvető normáinak eleget tenni.

Megosztás: