Lázár Jánosnak: Gondolkodnak-e a Juncker által elismert élelmiszer apartheid miatt kártérítési pereket indítani?

Tisztelt Miniszter Úr!

Mint az Euractiv brüsszeli szakportál beszámolt róla, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap Brüsszelben ígéretet tett Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, hogy segíteni fog a „kelet-európai” tagországok piacain kínált alacsonyabb minőségű élelmiszerek „teljesen elfogadhatatlan értékesítésének” megállításában. A keleti tagországok, írja az Euractiv, keserűen panaszkodnak az „élelmiszer apartheidről” és azért, mert „Európa szemetesvödreként” kezelik őket az élelmiszertermékek gyártói, akik igen sok termék esetében ócskább összetevőket használnak a keleti piacokra szánt árucikkek esetében. Juncker hozzátette: „Nem szeretem azt a gondolatot, hogy Európában lennének egyfajta másodosztályú polgárok”. A bizottsági elnök megnyilvánulását üdvözlő Fico a múlt héten mindezt „nemzetközi botránynak” nevezte.

Ön február közepén, amikor e téma évek után ismét előtérbe került, „döbbenetét” fejezte ki a hír hallatán (http://lovasistvan.hu/2017/02/21/lazar-janos-valasza-a-nalunk-arult-nyugati-elelmiszerszemet-hirere-kijelentett-dobbenetere-vonatkozo-kerdesre/), ami azt mutatja, ha a Miniszterelnökséget vezető miniszter ilyen mértékben nincs tisztában azzal, amit „Kelet-Európa” népe már három évtizede világosan lát, valami nincs rendben a kormányban e téren.

Kérdésem: tervezik-e, hogy Juncker egyértelmű kijelentése után megvizsgálják óriási összegű kártérítési perek indítását a bűnös nyugati élelmiszertermelők ellen, hiszen több millió magyar állampolgár egészségét károsították meg, aminek következményét nem csak nekünk, de az államkasszának is kellett viselnie?

 

Megosztás: