USA: gigantikus pénzbüntetés Izrael bojkottálásért

THE INDEPENDENT

45 amerikai szenátor és 237 kongresszusi képviselő írt alá egy olyan törvénytervezetet, amely bűncselekménynek tekintené Izrael bojkottálását.

Az úgynevezett Israel Anti-Boycott Act értelmében bármely, izraeli árucikkek és szolgáltatások bojkottját támogató amerikai állampolgárra negyedmillió dolláros büntetést is kiszabhat.

Ez ellene van az ENSZ álláspontjának, amely szerint az izraeli telepek a palesztin területen a nemzetközi jogszabályok kirívó megsértését jelentik.

Az amerikai polgárjogi unió (ACLU) a szenátusnak írt levelében leszögezte, a törvénytervezet „polgárjogi és büntetőjogi büntetést szabna ki egyénekre kizárólag Izraellel kapcsolatos politikai véleményük és politikái miatt”. Vagyis a tervezet kizárólag nézeteik miatt büntetne vállalkozásokat és egyéneket. Ez pedig az alkotmány első módosításának egyértelmű megsértése.

A törvénytervezet fő szponzora Benjamin Cardin szenátor (fotója mellékelve). A brit lap értesülése szerint annak megfogalmazásában „segítette” őt az AIPAC nevű Izrael-barát lobbiszervezet.

 

Megosztás: