Moldova az EU helyett az Eurázsiai Gazdasági Unióba igyekszik

  • Igor Dodon moldáviai elnök kijelentette, hogy országa csatlakozhat az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz.
  • A témában kellő időben népszavazást tartanak az országban.
  • Az EAEU országok piacaira való visszatérés több százezer munkahely megteremtését tenné lehetővé.
  • Az EU integráció esetén szuverenitásuk elvesztésétől tartanának.

Igor Dodon moldáviai elnök tegnap kijelentette, hogy országa csatlakozhat az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz (EAEU). Hozzátette, véleménye szerint Kisinyovnak ez lenne a helyes döntés.

Elmondta, a népet fogják erről a kellő időben megkérdezni. Annyi biztos, mondta, ha a referendumot holnap tartanák, a moldáviai polgárok nagy többsége az EAEU tagság mellett szavazna, idézi szavait az orosz Sputnik News hírügynökség.

Dodon kifejtette, az EAEU országok piacaira való visszatérés több százezer munkahely megteremtését tenné lehetővé.

Felszólította a Nyugatot, ne kényszerítse Moldáviát arra, hogy választania kelljen a Nyugattal vagy a Kelettel történő együttműködés között. Ezt tették ugyanis Ukrajnával, vagyis Kijevet válaszút elé állították: vagy az EU vagy az EAEU. És mi történt? Katasztrófa. Pont ezért kell kiegyensúlyozott külpolitika. Legyen egy társulási egyezmény Európával, de ha a szabadkereskedelem akadállyá válik, akkor azt szimmetrikus kereskedelemmel kell helyettesíteni. Ami lehetővé teszi Kisinyovnak, hogy szabadkereskedelmi megállapodást írjon alá az EAEU-val.

Márciusban Dodon már együttműködési megállapodási szándéknyilatkozatot írt alá az EAEU-val. Amikor januárban Putyin orosz elnökkel találkozott, a moldáviai elnök elmondta, országa érdekelt az EAEU-hoz megfigyelőként csatlakozni. Nyomatékosította: a moldáviai-EU társulási megállapodás csalódást okozott és azzal járt, hogy országa elvesztette részesedését az orosz piacon és csökkent exportvolumene az EU felé.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/moldova-az-eu-helyett-az-eurazsiai-gazdasagi-unioba-igyekszik-1945288/

 

 

Megosztás: