Szándékos szegregáció az amerikai lakástámogatási politika

THE NEW YORK TMES

/Számunkra potenciálisan hasznosan rántja le a leplet a gettósodást segítő amerikai lakástámogatási politikáról a lap. „Potenciálisan”, mert ameddig Zwackok, Jeszenszkyk és Szemerkényik képviselnek bennünket Washingtonban, akkor egy-egy washingtoni belénk rúgásra nem az lesz a válasz,  hogy „Maguk beszélnek? Hiszen maguk…, hanem, hogy „a magyar-amerikai kapcsolatok rendkívül hasznosak”, stb./

A vezető amerikai lap houstoni (Texas) keltezésű cikke azzal kezdődik, hogy egy ottani általános iskolában a falon dombormű látható ezzel a felirattal: „Az egész világ mi vagyunk”. Csakhogy éppen több száz ember gyűlt össze eme  iskolában és fogadkoztak: ők bizony megállítják, ha a kormány olcsó lakásokból álló tömböt akar felhúzni elegáns környékükön.

A javasolt 233 lakásból álló épület – amelyet szövetségi adóhitelekből támogatnának – megterhelné ezt az iskolát is új gyerekekkel.

A reakció az lett, ami várható volt. A választással pozíciójukba jutott politikusok azonnal a tiltakozók mellé álltak. Az olcsó bérű lakásokból álló épületet azután a szegény, főként feketék és spanyol ajkúak által lakott körzetben építették fel.

A New York Times által megvizsgált szövetségi adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok legnagyobb városaiban a szövetségi adóhiteleket felhasználó olcsó házépítési projekteket aránytalanul nagymértékben a többségében nem fehér közösségek által lakott  közösségekben építik fel.

A 8 milliárd dolláros program keretében a magánfejlesztők hitelt kérhetnek,  hogy az összegeket lakások építésére használják.

A program nagyobb összegeket ad a szegényebb közösségekben történő építkezésre.

A szegény bérlők azután egy-egy helyiséget kiadnak albérletbe. Majd jön a kábítószer, a bűnözés és a prostitúció. Amit a gazdagabb városrészekben nagyon nem akarnak látni az ott lakók.

/Egyszóval: a Szent István park effektus./

 

Megosztás: