Válasz Bodacz Balázsnak a karintiai tartományi ülésen elhangzott 70 millió migráns ügyében

Kedves Balázs,

Mivel oly sok időt fordítottál e sajtószemlére (http://lovasistvan.hu/2017/06/30/az-eu-70-millio-migranst-tervez-behozni-europaba/), úgy érzem, válaszod külön posztot érdemel.

Rögtön az elején: mivel profi újságíró vagy, nem egészen értem,  hogy egy sajtószemlénél miért kellene nekem forráskritikát gyakorolni?

Kérlek, adj egyetlen példáját a világban megjelenő sok ezer nemzetközi sajtószemlét közlő lapok és portálok – beleértve a Magyar Nemzetet – esetében egyetlen olyan példának, amikor a szemléző oknyomozást folytat ahelyett, hogy összefoglalná az eredeti cikket vagy abból egyes részeket kiemelne?

Vajon a világon megjelenő sok tízezer médium utánajár annak, amikor idézik, hogy a CNN, a New York Times és társai minden alap nélkül vagy spekulatív alapon közölnek olyan híreket, hogy Putyin éppen az amerikai, a francia, a német, stb. választásokat hekkelte meg? Nem. Egyszerűen azt írják: A CNN arról számol be, hogy…, stb.

De ezt még a legtöbb laikus is tudja.

Ennek ellenére, térjünk a szemlével, illetve az eredeti cikkel kapcsolatos észrevételeidre.

A legvégén azt írod, „Ha valami elkerülte a figyelmemet, és a cikked címében foglalt állítás mégis elhangzott, netán más a kontextus, én olvastam, értelmeztem valamit helytelenül, akkor azt kérlek tudasd. Én sem szeretek tévedni, bár ez nem zárható ki”.

Az általam adott cím:

„Az EU 70 millió migránst tervez behozni Európába”

Az Info-Direkt portálon a szemlézett cikk címe: „Undemokratisch: EU-Agenda plant 70 Millionen Immigranten”

Azaz: „Nem demokratikus: az EU ügyrend 70 millió migránst tervez”.

Vagyis összefoglaltam az eredeti címét.

Nem én, hanem az Info-Direkt adta ezt az értelmű címet annak alapján, ami a karintiai tartományi vezetés ülésén elhangzott. És miért ne tenné? Miért ne idézhetné?

De ha az Info-Direkt félretájékoztatott, akkor a karintiai tartományi vezetésnek kellene tiltakoznia, nem nekem, napi mintegy 18 órai munkám mellett hívogatni e kormányzat sajtósát és ellenőrizni.

Ugyanis ha ilyenekkel bíbelődnék, azaz az eredeti írások valóságtartalmát ellenőrizgetném,  hatalmas boldogság törne ki azok oldalán, akiket nagyon idegesít blogom, amelyen azon cikkeket igyekszem a napi munkám mellett (Magyar Idők, Demokrata online, Demokrata hetilap, Magyar Hírlap, EchoTV, Karc FM) kitenni, illetve témákat ismertetni, amelyeket elsősorban a jobboldali kormány balliberális hangoltságú MTI-je és a főleg e balliberális forrásból táplálkozó többi médium nem hoz.

És természetesen, ami a lényeg, annál kevesebb időm lenne minél több ilyen téma bemutatására, amivel szegényíteném a nyilvánosság alapvető jogát arra, hogy a lehető legszélesebb spektrumban tájékozódhasson, mi történik a világban. Vagyis hogy egy olyan forrást tartsak fenn, amely meglepő látogatottságát nyilvánvalóan annak is köszönheti, hogy a nyilvánosság tájékoztatási igényének kiszolgálását mindenfajta politikai korrektség fölé helyezze.

A lényeg összefoglalva: egyszerűen ismertettem, mi hangzott el Karintiában a tartományi vezetés berkeiben úgy, ahogyan azt ez az osztrák forrás bemutatta.

Most néhány megjegyzésedre még reagálok.

Az első kifogásod az, hogy egy tartományi vezető nem tud „elismerni” egy EU-s döntést.

Mivel egy sajtószemlének nem feladata egy többoldalas cikk teljes fordítása, idemásolom, amit írtam és az eredeti mondatokat, amelyekkel a cikk kezdődik:

„Peter Kaiser, Karintia szocialista tartományi főnöke a tartományi kormány egy ülésén elismerte, hogy az EU 70 millió, „kulturálisan idegen” embert akar behozni Európába. Az ülésen bemutatták az ENSZ „Replacement Migration” (Pótló migráció) című dokumentumát, amelyben ezek a számok megtalálhatóak.”

Ez az eredeti kezdőmondatok összefoglalása volt. Teljes fordításuk:

„Kaiser karintiai tartományi elöljáró (SPÖ) a napokban a tartományi kormány ülésén elismerte,  hogy az EU-nak az ügyrendjén ott van 70 millió, kultúridegen ember bevándorlása. Őt ezen az ülésen Martin Ruter (TS) az ENSZ ’Replacement Migration’ dokumentumával és a 2016-ban a médiumok által közvetett uniós bizottsági tervvel szembesítették, amelyek e számokat tartalmazzák.”

A „TS” egyébként, mint tudod, a Team Stronach párt.

Ha láttad az eredetit, amelynek elolvasása nélkül nyilván nem elemezted volna a témát, miért írod, hogy egy tartományi vezető „nem tud elismerni”? Ha az orra alá dugnak dokumentumokat, milyen jogszabály akadályozná azt  meg, hogy azt dörmögje, „jójó, tényleg”? Vagyis elismerje azok létezését.

Ezután még azt is írod, ha ez így lenne igaz, és tényleg e dokumentumokban hetven millió migráns Európába jövetelének szükségességéről lenne szó, miért nem vette át ezt a kormány vagy a kormányközeli médiumok?

Tényleg ennek a vizsgálata és magyarázata lenne egy szemle feladata?

De nem húzom tovább: vár a munka.

Viszont még két dolgot: rendkívülien gyors tempóban kell dolgoznom, hogy minél több elhallgatott hír kerüljön ki. Mivel nem szerkesztőségben ülök, nincs olvasószerkesztő, korrektor, aki átnézné, amit írok. Az olvasók nem egyszer jelzik az elütéseket, elírásokat, amelyekért hálás vagyok és azonnal javítom a blogon (a facebookon lévő részben a javítás az automatikus kitétel miatt ez technikailag nem megy).

A másik: nagy örömmel tapasztalom, hogy e blog már annyira kínos az MTI-nek, hogy ott éppen úgy figyelik, mint újabban a Hirado.hu-nál, ahol olykor egy-két napos késéssel már hozzák az addig az előbbi által elhallgatott hírt. Nyomukban persze számos médium. Mint tették ezt annál az elhallgatott hírnél, hogy George (és nem meghamisítva, György) Soros puccsot tervezett Egyenlítői Guinea kormánya ellen.

Az MTI-t pedig már olyanokra is rákényszerült, mint amikor  a napokban az olasz Il Messaggeróból itt szemlézett hírt később megjelentetett, annak ellenére, hogy a Berlusconi-lapot nagyon nem szereti idézni.

A kritikádat pedig köszönöm!

 

Szia Pista!

Nem akarok kötekedni, de te a forráskritikus szemléletedről igen híres vagy.

Egy tartományi vezető nem tud „elismerni” egy EU-s döntést. Főleg úgy, hogy ilyen döntés – tudtommal – nem született. Tisztázásra vár az is, hogy amikor azt mondjuk, hogy az „EU akar”, akkor ez alatt mit-kit értünk. A Bizottságot? A Parlamentet? A Tanácsot? A tagállamok összességét? Mi az, hogy „EU”, ebben az esetben? Bárkinek is legyen ilyen ötlete, milyen jogszabályok, egyáltalán szabályok mentén és ki adja ki az utasítást, ki hajtja végre? Mi ennek az intézményes háttere?

De menjünk az általad idézett osztrák portál sorvezetőjétől vezérelve! Amely portál azt állítja, hogy dokumentált politikai realitásról van szó, nem pedig összeesküvés-elméletről. Akkor sorjában.

A portál a minap kelt cikkben segítséget nyújt, átlinkelési lehetőséggel egy másik oldalra. Itt olvasható Dimitris Avramopoulos uniós migrációs biztos kijelentése, „A következő húsz évben több mint hetven millió bevándorlóra van szükség.” Ez a kályha, innen indulunk. Frissnek nem mondható, 2015-ös kijelentésről (?) van szó. (Persze kérdés, hogy ha maga az uniós biztos mondta ezt másfél éve, akkor most mit leplezett le az info-direkt, illetve az általa idézett karintiai tartományi elöljáró.) Illetve nem is másfél éve. Több az, mint kettő. Először is a 70 milliós betelepítési mennyiség szükségéről a 2015 májusában zárult EU Migrációs Agendát „idézve” ír az info-direkt által hivatkozott és linkelt 2015 decemberi Kleine Zeitung-cikk. Tehát már maga is egy hét hónapos „információval” szolgált. Hol lappangott addig a hír? Érthetetlen. És az elhangzás után hol bukkant rá a világlapnak nem tekinthető Kleine Zeitung? De ezen lépjünk is túl. Mert hogy van forrás, végre, ezt kerestem: a már említett Migrációs Agenda. Netszerte folytatott kereséseim alapján több hivatkozás szerint is ebben szerepel a 70 milliós szám.

Csakhogy a 2015-ben kelt Migrációs Agenda ( https://ec.europa.eu/…/communication_on_the_european… ) átfésülése eredménytelen volt. Számítógéppel ellenőriztem: az a szó, hogy „millió” összesen 13-szor szerepel a 144 oldalas dokumentumban. Emberek számosságára vonatkozóan mindössze két szer van „milliós” megjelölés. A hivatkozott iratban az emberekre vonatkozó legnagyobb szám a 17,5, vagyis hogy a következő évtizedben – az elöregedés miatt – ennyi millióval kevesebb munkaképes korú ember lesz az EU-ban. A 70 milliós szám sehol, semmilyen összefüggésben nem szerepel; pedig az általad idézett „portálok” hivatkozásait visszafejtve ehhez a dokumentumhoz jutunk vissza.

De ne menjünk el szó nélkül a karintiai corpus delicti, az ENSZ-doksi, mint az „EU-s” „szándék” „bizonyítéka” mellett sem. Amely dokumentum kérdésként (!) taglalja, hogy az elöregedés és elnéptelenedés ellen megfelelő megoldás-e a migráció. Számos ilyen demográfiai tanulmány született az elmúlt évtizedekben. Mint ez is. 2001-ben készült.
(http://www.un.org/…/publications/migration/migration.htm) Vagyis egy 16 évvel ezelőtti ENSZ (!) dokumentum lenne a bizonyíték az uniós biztos által 2015-ben felvázolt és egy osztrák tartományi elöljáró (!) által 2017-ben (!) „elárult” tervre, szándékra, akaratra?

Egyébként ugyancsak 2001-ben – mintha csak az idézett ENSZ-tanulmányt gondolati sémájában mozgott volna – hivatalban lévő miniszterelnökként mondta azt Orbán Viktor, hogy az elöregedés miatt Magyarországnak több millió bevándorlóra van szüksége. (http://www.origo.hu/itthon/20010608orban.html)

Feltűnő volt az is, hogy magyar nyelvű, kifejezetten kormányközeli orgánumok sem idézték Dimitris Avramopoulos 70 milliós betelepítési „tervét”, noha az kétségtelenül beilleszthető lett volna a kommunikációs stratégiába, például remekül mutatott volna az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-plakátokon. De létezik, hogy egy uniós biztos ha ilyet mond, akkor a legnagyobb krízishelyzetben ezt senki a magyar kormányból nem használja ki…? Ugyan…

Összefoglalólag tehát:

– Az általad idézett cikk először egy karintiai tartományi politikusra hivatkozik, mint aki „elárulta” a nagy tervet.

– Majd az idézett cikk is idéz, az már egy 2015 decemberi másik cikket.

– Amely másik cikk egy 2015 májusi eseményre illetve dokumentumra, valamint az unió migrációs biztosára hivatkozik.

– Mindemellett magyar nyelvű hivatkozás nincs, a kormánykommunikáció sem használta fel, pedig ezzel a munícióval tuti eredményes lett volna a kvóta-népszavazás.

– Hogy elhangzott ilyen kijelentés és hogy van ilyen terv, arra vonatkozólag a közlők által prezentált „bizonyítékok” teljesen elégtelenek.

– Az egyik (EU-s) hivatkozott dokumentum semmi ilyesmiről nem beszél.

– A másik (ENSZ) dokumentum pedig demográfiai tendenciákat elemez és ezek alapján több szcenáriót felvázol; „tervet” viszont egyáltalán nem. És nem húsz, hanem ötven éves távlatban. Amúgy minden stimmel. Ráadásul 2001-es, amikor még szó nem volt a 2015-ben bekövetkezett migrációs krízisről, így a mostani helyzetre vonatkoztatni több mint felületesség.

– Ha viszont valami sátáni terv előfutáraként tekintünk az ENSZ-anyagra, akkor valamilyen módon értékelni kell Orbán Viktor ugyanakkori, milliós bevándorlást szükségesnek tartó kijelentéseit is.

Ha valami elkerülte a figyelmemet, és a cikked címében foglalt állítás mégis elhangzott, netán más a kontextus, én olvastam, értelmeztem valamit helytelenül, akkor azt kérlek tudasd. Én sem szeretek tévedni, bár ez nem zárható ki.

Üdv: Balázs

Megosztás: