Mexikóban óránként több mint 3 gyilkosság – a tettesek nem populisták

 

Hatalmas szerencséjük van azon demokráciáknak, ahol üptre gyilkolnak, mint Indiában a muzulmánokat vagy Mexikóban újságírókat, de a fősodratú sajtó nem bélyegzi meg őket „populista” rendszereknek. Szemben a populistán biztonságos Magyarországgal vagy Lengyelországgal. Az előbbi esetekben rendszerbírálat még a legsúlyosabb bajokat ecsetelő cikkekben sem található. Ez is azért van, mert a nyugati sajtó saját töredelmes bevallása szerint szabad.

Így tudósít a svájci Tagesanzeiger nevű balliberálisan aranyos napilap, amely „Több mint három gyilkosság – óránként” címmel számol be arról, hogy Mexikóban a gyilkossági ráta rekordot döntött. Mindez a kábítószer kereskedelemmel kapcsolatos.

Májusban gyilkosság ügyében 2186 esetben vizsgálódtak a mexikói hatóságok.

A kormány nemrégiben közölte, hogy a gyilkosságok aránya az egész lakossághoz viszonyítva soha nem volt olyan magas, mint most azóta, hogy 20 évvel ezelőtt megkezdték az erre vonatkozó statisztikai adatok gyűjtését.

Májusban 2452 gyilkosságot hajtottak végre. Zárójeles megjegyzés: közöttük sok újságíró is volt, de hát ki merné bántani Enrique Pena Nieto elnököt, ezt a kedves mexikói Macront, aki úgy szerette Obamát, Hillaryt és a velejáró dolgokat.

E gyilkossági arány napi 80 emberölést jelent, óránként 3,3 gyilkosságot.

Összehasonlításként a lap táblázatokat is közöl: tavaly májusban például 1907 ember esett gyilkosság áldozatául, szemben az említett 2452-vel idén májusban.

A Tagesanzeiger a Reuters brit hírügynökséget idézi, amely szerint a bűnelkövető erőszak „drámaian felszökött” Mexikóban. Gyilkolnak az utcákon, elégett emberi holttesteket találnak tömegsírban, bűnözői bandák áldozataikat hidakról lógva találják, amivel a rivalizáló bandák egymásnak is üzennek.

 

Folytatás:

Mexikóban óránként több mint 3 gyilkosság – a tettesek nem populisták

Megosztás: