Kínai sör ötezer éves recepttel

PEOPLE’S DAILY

Kínai professzor és diákok felélesztettek egy ötezer éves kínai sörfőzési receptet.

A siker Amerikában hatalmas, olvasható a 2017. május 21-i dátummal kitett cikkben.

Liu Li professzor és Jiajing Wang kínai kutató a kaliforniai Stanford Egyetemen ősi kínai porcellán edényeket találtak, amelyeket a kínai Sanhszi tartományban ástak ki archeológusok. Az egyiken szemmel alig látható magrakadék volt. Kiderítették, ősi sőrreceptről van szó, amelyben köles, jamgumó, árpa, lopótökgyökér és később „Jób könnyének” nevezett fű van.

Li professzor elmondta, meglepő volt az árpa jelenléte, mivel azt állítják,  hogy  Kínába azt csak négyezer évvel ezelőtt vitték be, de a kancsók ötezer évesek.

Azt is elmagyarázta, hogy abban az időben Kínában a sörfogyasztásnak még olyan vetületei is voltak, mint a társadalmi hierarchiában elfoglalt elit hely kimutatása.

A leleten a maradványt Li professzor „Élelmiszerarcheológiai” kurzusán résztvevő diákok fedezték fel. A doktoráló Wang Jiajing elmondta, hogy ha egy modern sörfőzde ezeket a tartozékokat befoglalná termékébe, egészséges sört tudna forgalmazni.

Nem kellett sokat várnia. A Seattle-ben lévő Lucky Envelope Brewing lecsapott a receptre és máris elkezdte forgalmazni mint saját Mijiaya Historic Chinese Beer termékét.

A sörnek akkora sikere van a vendéglőkben, hogy a vendégek folyamatosan kérdezik, mikor érkezik meg az újabb hordó, ha kifogy a felfutó kínálat miatt.

 

Megosztás: