Trump első külföldi útja: milliárdos üzletek Szaúd-Arábiával + fogkirúgásos tilalom

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Fogkirúgás terhe mellett megtiltom a nyugati világ valamennyi fősodratú lapjának és minden, hatalmon lévő politikusának, hogy számon merje kérni Trump amerikai elnökön, hogy nem teszi szóvá az emberi-, polgári- és egyéb jogok szinte teljes hiányát az olajban úszó Szaúd-Arábiában. Vagyis tilos hangot adni mindannak, amit ilyenkor Oroszországgal vagy Kínával kapcsolatban rikácsoló hangon követelnek.

Önök képtelenek erőszakkal való fenyegetés miatt feljelenteniük, mivel tilalmamnak feltétel nélkül engedelmeskednek és engedelmeskedni fognak. Mert önök, ott a szabad nyugati világban, tudják, hogy hol lakik az önök Istene. A vahhabista Szaúd-Arábiában.

Ezután lássuk, mit ír a független német gazdasági-politikai lap Donald Trump most kezdődő első külföldi útja első állomásáról, Szaúd-Arábiáról, illetőleg az amerikai-szaúdi kapcsolatok jelenlegi helyzetéről és a várható megállapodásokról.

Több tucat amerikai konszern vezetője kíséri el Trumpot Rijadba. Ott lesz a JP Morgan, a Citigroup, a Morgan Stanley, a Dow Chemical első embere is. Ezen amerikai óriások hatalmas értékű megállapodások megkötésére készülnek Szaúd-Arábiával.

De a hét végén kerül sor Rijadban a szaúdi-amerikai vállalatvezetői fórumra is, amelyen amerikai részről olajvállalatoktól kezdve távközlési óriásvállalatokig vesznek részt.

Az amerikai olajvállalatok közül az Exxonnak különösen jók a kapcsolatai Szaúd-Arábiával és az már 80 éve van jelen a királyságban. Az ExxonMobil több mint 3000 szaúdit foglalkoztat három ottani olajfinomítójában és irodáiban. /Kérdés a neoliberális közgazdászoknak: miért is riasztja el tőlünk a befektetőket a magyarországi demokrácia „súlyos hiányosságai”?/

A királyság további beruházási lehetőségeket akar kínálni az Egyesült Államoknak. A megállapodások olyanok lesznek, hogy az amerikai konszernek nem csak létesítményeket hoznak létre, de a helyi alkalmazottaknak képzést is nyújtanak.

A jövőbeni amerikai befektetéseknek már nem lesz az olaj- és gázszektor a kizárólagos területük.

A JP Morgan és a Morgan Stanley a szaúdi óriás állami olajvállalatának, az Aramco-nak intézné a tőzsdére vitelét.

Trump elnök már 2017 márciusában tárgyalt a Fehér Házban Mohammed bin Szalman helyettes koronaherceggel és már akkor beszéltek a szaúdi gazdaság diverzifikálásáról.

A brit Independent pedig arról számol be, hogy Trump elnök a történelem egyik legnagyobb üzletét, egy tíz évre szóló, 350 milliárd dollár értékű fegyverüzlet megkötését jelenti be.

Arról egyetlen forrás sem számol be, hogy a két vezető tárgyal-e az európai értékekkel mindkét országban fekete csizmában szembe trappoló halálbüntetés szigorításáról.

 

Megosztás: