„A civil szervezetek destabilizálni akarják Oroszországot”

RUSSIA TODAY

Alexander Grebenkin, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az RT-nek adott interjújában elmondta, egyes nem kormányzati szervezetek folytatják kísérleteiket Oroszország destabilizálására. Hozzátette, hogy a külföldi központtal rendelkező csoportok különösen aktívak e cél elérésében.

Az e csoportok által elkövetett bűncselekmények tavaly és tavaly előtt a korábbi évhez képest 9 százalékkal nőttek.

Oroszországban 2012-ben vezették be az úgynevezett „külföldi ügynökökre” vonatkozó törvényt, amely kötelezett minden olyan nem kormányzati szervezetet, amelyet külföldről támogatnak és politikai tevékenységet hajt végre, hogy külföldi ügynökként jegyeztesse be magát.

2014 novemberében a törvényt úgy bővítették, hogy az megtiltsa az orosz politikai pártok külföldi ügynökként bejegyzett civil szervezetek által történő finanszírozását.

Az ez ellen tiltakozóknak Putyin orosz elnök azt mondta, a törvény fő célja a szavazók jobb tájékoztatása és az a demokrácia javát szolgálja.

2015 májusában Putyin olyan törvény írt alá, amely lehetővé teszi a főügyészségnek és a külügyminisztériumnak, hogy hozzon létre egy listát a „nem kívánatos külföldi szervezetekről”, és ezen csoportok tevékenységeit tegyék illegálissá Oroszországban. Elsősorban olyan szervezetekről van szó, amelyek fenyegetik az alkotmányos rendet, az ország védelmi képességét vagy az orosz állam biztonságát.

2016 közepén Putyin a külföldi ügynökökre vonatkozó törvény számos módosítását írta alá, és ezzel lehetővé tette a kifejezetten jótékony, kulturális, egészségügyi és sport területeken tevékeny civil szervezeteknek, hogy regisztrálás nélkül kaphassanak pénzt külföldről.

Megosztás: