Hokizni rohanó Putyin az amerikai tudósítónak: Engem kérdez az FBI igazgató menesztéséről?

ECHO TV nemzetközi sajtószemle

Az Independent nevű brit lap a június 8-i előre hozott választásokra készülődő brit Munkáspárt nyilvánosságra hozatala előtt kiszivárgott 43 oldalas választási kiadványáról ír. Ennek sarokkövei a vasutak, a busz szolgáltatás, az energiaszolgáltatók és a posta újraállamosítása, az egészségügyi rendszer költségvetésének növelése évi 6 milliárd fonttal, valamint az egyetemi tandíjak eltörlése.

A New York Times hosszú beszámolót közöl Trump amerikai elnök és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tegnapi találkozójáról Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A tudósítókat kizárták a Fehér Házból a találkozók idejére, csakúgy mint a külügyminisztériumból. Egyikük a külügyminisztériumban a fogadó teremben odakiáltott Tillersonnak, vajon nem gondolja, hogy az FBI igazgatójának a menesztése „árnyékot vet” a találkozóra. A külügyminisztérium nem válaszolt.  Lavrov  viszont később meglehetős gúnnyal válaszolt arra, hogy őt kérdezik, mi a véleménye a Szövetségi Nyomozó Hivatal vezetőjének eltávolításáról. Azt felelte szintén szarkazmussal, „Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen kérdésekre kell válaszolnom, főleg az Egyesült Államokban, ahol fantasztikusan fejlett a demokratikus és politikai rendszer”. Hozzátette: „Úgy gondolom, megalázó az amerikai népnek azt hallani, hogy Oroszország irányítja az USA belpolitikáját.” Majd megkérdezte: hogyan süllyedhet ide egy nagy nemzet és gondolkodhat ilyen kategóriákban?

A globális angol nyelvű orosz tévéállomás, a Russia Today jelent arról, hogy az amerikai CBS televízió tudósítója Szocsiban éppen akkor kérdezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt arról, hogy mi a véleménye az amerikai FBI igazgatójának menesztéséről, amikor hóna alatt hokiütővel sietett játszani Szocsiban egy mérkőzést. Így felelt: „Ne haragudjon rám, de kérdése ostobának tűnik. Semmi közünk hozzá. Trump elnök az amerikai alkotmány és a törvények adta hatáskörében cselekedett”. Hozzátette, „Látja, sietek amatőrökkel játszani hokimeccset”.

„A robotok nem tesznek tönkre elég munkahelyet” címmel az amerikai világlap, a Wall Street Journal arról ír, nemzetközi kitekintésű közgazdászok hada jósolta meg, hogy az automatizálással hatalmas mértékű munkaerő válik feleslegessé. A számok viszont épp ennek ellenkezőjét mutatják. Az Egyesült Államokban is a munkanélküliség 4,4 %-ra süllyedt, ami tíz éves rekord.

Megosztás: